Colaborarea bilaterală este cea mai rapidă şi eficientă „poartă de acces” pentru cooperarea la nivel regional, european şi internaţional. Reprezintă o oportunitate ce poate fi valorificată pe termen scurt şi mediu datorită creării şi consolidării parteneriatelor atât de necesare cooperării la nivel regional, european şi internaţional pentru programele de cercetare ştiinţifică şi tehnologică cu resurse financiare considerabile.
În plus, activităţile de cooperare bilaterală aduc acea “valoare adaugată” atât de necesară la nivel naţional, pentru acele proiecte interne din care este asigurată finanţarea activităţii de cercetare propriu-zise.
În ceea ce priveşte finanţarea activităţilor de cooperare bilaterală, în conformitate cu practicile consacrate la nivel internaţional, membrii echipei de cercetare beneficiază de rambursarea, de către ANCSI, a cheltuielilor de mobilitate în cadrul proiectului bilateral pentru acţiunile de deplasare şi primire, în baza principiului de reciprocitate.
Şi nu în ultimul rând, relaţiile de colaborare bilaterală asigură platforma ideală de comunicare pentru cunoaşterea reciprocă a politicilor de cercetare-dezvoltare şi inovare între ţările partenere.
Proiectele de cooperare bilaterală se derulează în cadrul Planului Naţional pentru Cercetare Dezvoltare şi Inovare 2007-2013-PN II, Capacităţi, Modul III, în conformitate cu Pachetului de informaţii specific fiecărei ţări.
Începând cu anul 2012, conform Deciziei Preşedintelui ANCS nr. 9051/12.03.2012 privind conducerea şi finanţarea programului Capacităţi, finanţarea proiectelor de cooperare bilaterală se face pe bază de Contract de finanţare încheiat cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
Informaţii suplimentare despre programele de cooperare bilaterale (proiecte finanţate, modelul de contract) se găsesc pe pagina UEFISCDI: http://uefiscdi.gov.ro/articole/2980/Proiecte-de-cooperare-bilaterala.html
.