IUCN
Institutul Unificat de Cercatari Nucleare (IUCN) din Dubna, regiunea Moscovei (120 km la nord de Moscova), Rusia, este un centru de cercetare international pentru stiinte nucleare. A fost infiintat printr-o Conventie semnata la data de 26 martie 1956 la Moscova de catre statele fondatoare cu scopul de a unifica potentialul lor stiintific si material pentru a studia proprietatile fundamentale ale materiei. IUCN are 18 state membre: Armenia, Azerbaidgean, Bielorusia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Goergia, Kazahstan, Coreea, Moldova, Mongolia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam.
Pagina oficiala IUCN :http://www.jinr.ru/section.asp?sd_id=39
Romania participa in baza Statutului IUCN (ratificat de catre Romania prin legea nr. 49/1994) la toate formele de activitate, de la cercetare fundamentala in domeniul fizicii nucleare, a particulelor elementare si materiei condensate pana la fizica aplicata si dezvoltare tehnologica.
Principalele domenii de activitate ale IUCN sunt studiile teoretice si experimentale in fizica particulelor elementare, in fizica nucleara si cea a materiei condensate. Programul de cercetare al IUCN vizeaza obtinerea unor rezultate stiintifice deosebit de importante.
In prezent Institutul are opt laboratoare, fiecare dintre ele fiind comparabil cu un institut mare in ceea ce priveste dimensiunea si obiectul investigatiilor impuse: Laboratorul Bogoliubov de Fizica Teoretica, Laboratorul Veksler-Baldin de Energii inalte, Laboratorul de Fizica Particulelor, Laboratorul Dzhelepov de Probleme Nucleare, Laboratorul Flerov de Reactii Nucleare, Laboratorul Frank de Fizica Neutronilor, Laboratorul de Tehnologii informationale si Laboratorul de Radiobiologie.
IUCN detine o gama larga de facilitati experimentale pentru fizica: acceleratorul de particule Nuclotron (energia particulelor: 7 GeV), trei ciclotroane (120, 145, 650 MeV), un fazotron (680 MeV) si un sincrofazotron (4GeV). Institutul mai are de asemenea un reactor pulsat de neutroni rapizi (1500 MW pulsat) cu 19 extensii (instrumente asociate) de captura a fasciculelor de neutroni.
In semn de recunoastere a contributiei exceptionale a oamenilor de stiinta de la IUCN la fizica si chimia moderna, Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata a denumit elementul 105 din Tabelul Periodic „Dubnium”.
IUCN este denumit de asemenea „Scoala Stiintifica de Excelenta”. Multi oameni de stiinta si ingineri au facut practica la acest centru. Mai mult de 30 de ani o filiala a Universitatii de Stat din Moscova a functionat in Dubna. In 1991 a fost infiintat un Centru Universitar al IUCN. Studentii in anii terminali de la institutele in Rusia isi termina studiile la Dubna sub indrumarea unor oamnei de stiinta recunoscuti, efectuand practica la Laboratoarele IUCN. Incepand cu 1995 la IUCN se organizeazat un curs de pregatire postdoctorala.
Ca ţară membră a IUCN, România are un Reprezentant Împuternicit al Guvernului în forul de decizie al acestui institut, Comitetul Reprezentanţilor Împuterniciţi, numit printr-o decizie a Primului ministru. Reprezentantul Împuternicit al României este (din 2004) Prof. Dr. Nicolae-Victor Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, Directorul General al IFIN-HH.
România are un membru de drept în Consiliul Ştiinţific, prin Prof. Dr. Gheorghe Stratan, din IFI-HH, având mandat până în anul 2013 şi un membru ales, Prof. Dr. Gheorghe Căta-Danil, şeful Catedrei de Fizică a Universităţii Politehnice din Bucureşti, cu mandat tot până în 2013.
Conducerea activităţii curente de cooperare a României cu IUCN este asigurată de Reprezentantul Împuternicit, cu sprijinul Comitetului România-IUCN, organism consultativ al ANCS, alcătuit din reprezentanţii instituţiilor de cercetare şi învăţământ superior care au legături de cooperare mai strânse cu IUCN, precum şi din reprezentanţi ai ANCS. Acest organism deliberează asupra repartizării fondurilor gestionate de Reprezentantul Împuternicit (granturi şi finanţarea de proiecte), dirijează mobilităţile, angajările pe termen lung şi supervizează celelalte aspecte ale participării noastre la IUCN.
Cotizatia României este aproximativ 1% din bugetul anual IUCN Dubna (din care 20% pentru administrarea institutului IUCN, 8% pentru Granturi, 12% +15% proiecte,15% pentru salarii şi30% pentru contracte).
Link IFIN-HH: