Cel de al 7-lea Program Cadru de Comunitatii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative (2007-2013) – prescurtat PC 7 - este cel mai important instrument de cercetare European si este destinat sprijinirii participantilor din universitati, autoritati publice, intreprinderi (mari si mici) dar si cercetatori din diferite tari.
Rolul cercetarii a fost recunoscut de Consiliul European de la Lisabona (23-24 martie 2000) care isi fixează o tinta strategica: sa devina cea mai competitiva si dinamica economic bazata pe cunoştinţe din lume, capabila sa sustina cresterea economica cu mai multe locuri de munca si o mai mare coeziune sociala.
Trunghiul cunoasterii – educatie, cercetare si inovare – este esential in atingerea acestui obiectiv pentru care Comunitatea va mobiliza si intari capacitatile necesare de cercetare si inovare. PC 7 va fi complementar eforturilor nationale ale Statelor Membre si industriei europene.
In paleta instrumentelor comunitare dedicate cercetarii stiintifice se mai regasesc si cel de al 7-lea Program Cadru al Comunitatii pentru Energie Atomica (EURATOM) pentru energie nucleara si activitati de instruire (2007 to 2011) si actiunile directe, derulate de Centrul Comun de Cercetare (JRC).
PC 7 este organizat in 4 programe specifice (Cooperare, Idei, Oameni si Capacitati).