HDHL - O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă

 

 

 

 

Prezentare generală

 

Iniţiativa de programare în comun ”O dietă sănătoasă pentru o viaţă sănătoasă” (A Healthy Diet for a Healthy Life – HDHL)  este una din iniţiativele, identificate în 2008 de către  Grupul la Nivel Înalt, care a fost investit de Consiliul pentru Competitivitate al Uniunii Europene în vederea consultării cu diverse comunităţi publice naţionale, regionale şi europene, organizaţii ştiinţifice precum şi reprezentanţi din sectorul privat, în scopul selecţionării unui prim set de programări ce corespund celor mai reprezentative provocări societale pentru cercetare.

 

Prin documentul din 15 iulie 2008 - „Către programarea în comun a cercetării: a conlucra pentru a face faţă mai eficient provocărilor comune”, Comisia Europeană formulează o serie de strategii, privind colaborarea transfrontalieră, coordonarea şi integrarea programelor de cercetare finanţate public la nivelul fiecărei ţări membre.

 

În iunie 2010, Consiliul European sprijină lansarea „O dietă sănătoasă pentru o viaţă sănătoasă”, alături de alte 3 iniţiative (10795/10).

 

Structura de guvernare a iniţiativei HDHL cuprinde: Consiliul de Management,  Consiliul Ştiinţific, Consiliul consultativ al Grupurilor interesate şi Secretariatul. Consiliul de Management planifică, ia decizii relevante şi le pune în aplicare, dezvoltă strategii de cooperare internaţională,  oferă sprijin privind politicile pentru statele membre sau alte state care au aderat la programarea comună. De asemnea este responsabil pentru agenda strategică de  cercetare,  ţinând cont de instrumentele pre-existente: activităţi naţionale şi activităţi ale Uniunii Europene, CREST, SCAR, şi a altor structuri, toate acestea pentru o cercetare integrativă şi substanţială.

 

Consiliul de Management este format din 38 de membri din cele 21 de ţări participante - Austria, Belgia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Norvegia, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii.

 

Până în prezent, pentru această iniţiativă au fost elaborate documentul de viziune şi agenda strategică de cercetare pentru perioada 2012 - 2015. În cadrul acesteia s-a identificat trei piloni de cercetare:

  • determinanţi ai comportamentului responsabil alimentar
  • dietă şi producţia de alimente
  • bolile cronice legate de dietă

 

Programarea în comun a cercetării în domeniul nutriţiei, produselor alimentare şi a sănătăţii presupune construirea unui spaţiu european de cercetare complet operaţional, care să includă :

1. Studii longitudinale pe termen lung, de intervenţie asupra dietei controlate aleatoriu;

2. Probleme orizontale: dezvoltarea strategiilor de comunicare eficientă, asigurarea transferului tehnologic,  dezvoltarea retelelor de lucru cu alte initiative europene.

 

Pe 14 iunie 2012, la Haga a avut loc Conferinţa anuală HDHL la care au participat reprezentanţi din domeniul sănătăţii şi nutriţiei, precum persoane responsabile de elaborarea de politici, cercetători, inclusiv reprezentanţi din industrie şi organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, în cadrul acestui eveniment s-a anunţat oficial agenda strategică de cercetare.

Pagina web: https://www.healthydietforhealthylife.eu/index.php?index=19

 

 

 

Participarea României la JPI

 

A. Reprezentanţi naţionali

 

Ioana ISPAS

Consilier afaceri europene pe probleme de bioetica, genomica si sanatate

Directia Integrare Europeana si Cooperari Internationale

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica

E-mail: ioana.ispas@ancs.ro

Tel: +4021 303.41.99  Interior: 403

 

Nastasia BELC

Director General

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare

E-mail: nastasia.belc@bioresurse.ro

Tel: 021 210 91 28

 

Prof. dr. Gabriela RADULIAN

Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu"

E-mail: gradulian@umf.ro

Tel: 021 318 07 22

 

B. Participare în proiecte relevante pentru JPI

 

C. Rezultate

 

 

 

Apeluri deschise

 

A. Experţi

 


B. Competiţii

  • Apeluri deschise în cadrul ERA NET / ERA NET COFUND

    • ERA-HDHL Biomarkeri pentru nutritive si sanatate
      - proiect ERA NET COFUND, finanţat prin H2020. Partener ANCSI. Prin acest proiect ANCSI  realizează o serie de activităţi în beneficiul comunităţii ştiinţifice : competiţii internationale pentru proiecte de cercetare, workshopuri, etc.

 

C. Consultare publică

 

 

 

 

Apeluri închise

 

 

.

Modificat la: 2012-08-21 11:38:00
e-Cerere 544
e-Petiție