Consultare publica initiativa de programare comuna - rezistente antimicrobiene
Prin documentul din 15 iulie 2008 - „Catre programarea in comun a cercetarii: a conlucra pentru a face fata mai eficient provocarilor comune”, Comisia Europeana propune statelor membre o noua abordare privind cooperarea in domeniul cercetarii, sub forma de programare in comun (Joint Programming Initiative – JPI). Aceasta initiativa urmareste imbunatatirea colaborarii transfrontaliere, a coordonarii si integrarii programelor de cercetare finantate public la nivelul fiecarei tari.
Cele 10 teme pentru programarea in comun au fost identificate in perioada 2009 – 2010, rezistenta antimicrobiana fiind inclusa in cel de-al doilea val de propuneri din concluziile Consiliului din 26 mai 2010. La prima intalnire preparatorie pe tema „Provocarea microbiana- o noua amenintare pentru sanatatea umana” ce a avut loc pe 9 februarie, 2010, la Stockholm, au participat 43 de experti (cercetatori si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale din 15 tari membre precum si tari asociate). La cea de-a doua intalnire din 6 aprilie 2010, delegatii Suediei si Italiei au propus oficial tema rezistentei antimicrobiene, iar in mai 2010, propunerea a fost sprijinita prin concluziile Consiliului 10246/2010.
Obiectivul major pe termen-lung al acestei initiative de programare comuna este combaterea rezistentei antimicrobiene care ameninta sanatatea oamenilor. Pentru indeplinirea acestui scop intr-un interval de 5 ani, initiativa de programare comuna isi propune:
-
identificarea de noi markeri moleculari - identificarea de markeri utili, cu scopul de a crea instrumente pentru diagnostic rapid, si potentiale tinte pentru noi antibiotice prin modelare pe calculator. In aceasta privinta, se estimeaza identificarea a 40-80 de markeri noi.
-
identificarea de noi molecule prioritare pentru dezvoltarea de antibiotice - exista o nevoie critica pentru noi antibiotice, aceasta initiativa sprijinind dezvoltarea de molecule pana in faza I a studiilor clinice. Se doreste indentificarea a 40-50 de astfel de molecule.
-
identificarea a cel putin trei metode alternative de tratament - aceste metode se pot baza pe noi principii, pe combinatii intre cele existente, sau pe combinatii intre principiile vechi si noi.
-
perfectionarea prescrierii de antibiotice prin dezvoltarea de metode de diagnostic, care sa permita in cateva ore, identificarea unei linii bacteriene si a susceptibilitatii acesteia la tratamantul antibiotic - in cazul majoritatii infectiilor bacteriene este nevoie de cateva zile pentru identificarea agentului patogen si a tiparului de susceptibilitate a acestuia. Pana la acel moment, pacientului i se prescriu deja antibiotice care pot fi ineficiente, sau au un spectru larg, fapt ce poate duce la cresterea riscului de rezistenta.
-
dezvoltarea de strategii pentru modelarea situatiilor epidemiologice, a evaluarii riscului si a ponderii rezistentei antimicrobiane - aceasta tema presupune cercetarea instrumentelor metodologice pentru modelarea matematica a evaluarii riscului, a raspandirii globale a rezistentei, precum si cunoasterea impactului clinic si economic al rezistentei antimicrobiene. Persoanele interesate de aceasta initiativa, si nu numai, vor fi invitate sa formeze o retea de colaborare privind colectia de date, controlul calitatii, interoperabilitatea si accesul la date si la instrumentele de modelare.
In acest moment agenda strategica de cercetare este supusa consultarii publice.In acest context suntem interesati de comentariile dv cu privire la la potentialul de cercetare din Romania in corelatie cu temele propuse .Agenda strategica de cercetare poate fi accesata aici.
Mai multe informatii sunt disponibile la adresa: http://www.jpiamr.eu/
Va rugam sa transmiteti comentariile dv la adresa ioana.ispas@ancs.ro
Termen limita: 20 septembrie 2013
Modificat la: 2013-09-12 10:49:00