Sistem de securitate la Marea Neagra (EUXINUS)

 

 

Serviciile specializate oferite:

 

Cuvinte cheie

 

Domenii cheie de expertiză, capabilități, competențe - descriere laborator

- Infrastructurile de Mamgement al Mediului

- Observatoare in-situ ale Pamantului

- Observatoare in situ pentru apele marine/continentale

- Obsevatoare ale Pamantului incluzand statii seismologice de monitorizare

EUXINUS este prima initiativa majora care vizeaza geohazardele marine, fiind primul sistem de avertizare timpurie din Marea Neagra.

Necesitatea acestei initiative a venit in urma amenintarilor existente in Marea Neagra cu privire la  evenimente seismologice generate de falii active, frecvente alunecari submarine pe panta continentala, maree inalte sau riscuri de tsunami declansate de evenimente anterioare.

Reteaua EUXINUS este formata din 4 sisteme automate de monitorizare marina, instalate in puncte cheie din zona de vest a selfului Marii Negre, 3 amplasate la adancimi ale apei in jur de 100m si una aproape de tarm in zona Mangalia, aproape de granita dintre Romania si Bulgaria. Alte retele care sustin acest sistem de avertizare timpurie sunt: Reteaua GeoPontica, alcatuita din 13 siteme online de monitorizare geodinamica si o retea alcatuita din 3 siteme de monitorizare seismica.

Tip de servicii

- Monitoriarea in timp reala a coloanei de apa

- Scenarii de inundatii pentru zona costiera

- Avertizari privind evenimentele cu risc de producere de geohazarde marine pentru zona costiera din vestul  Marii Negre.

- Harti referitoare la deplasarea placilor tectonice in zona costiera

- date meteorologice offshore si onshore

- Investigatii de seismica 2D de inalta rezolutie

Descrierea serviciilor oferite de laborator

Serii de parametrii fizici si bio-chimici inregistrati pe termen lung, cum sunt: conductivitate, temperatura, presiunea, concentratia de oxigen, turbiditate si clorofila.

Harti de inundatii pentru zona costiera, evaluarea hazardelor marine generate de siteme de declansare clasice pentru protectia oamenilor, bunurilor si a infrastructurilor marine si zonelor protejate.

Hazarde pe fundul marii: alunecari de teren submarine, pung de gaze de suprafata, canioane si canale

Hazarde de adancime: falii active, structuri sedimentare ingropate (canale, canioane) acumulari de gazhidrati

Hazarde meteo: furtuni extreme, meteo-tsunami,

Hazarde antropice

Actiuni: detectarea tsunami-urilor, inundatiilor din zona costiera, detectarea cutremurelor, masurarea caracteristicilor valurilor de vant (amplitudine, directie), notificarea riscurilor catre factorii de decizie (ex. Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta si Tulcea, Paza de coasta, Politi ade Frontiera, Personalul Fortelor Navale Romane).

Masurarea miscarilor crustale ale Pamantului, in legatura cu unitatile geologice majore care alcatuiesc zona costiera romaneasca a Marii Negre si zona Deltei Dunarii.

Monitorizarea zilnica a parametrilor meteo (viteza vantului, precipitatii, presiune atmosferica)

Observarea hazardelor meteo: furtuni extreme, meteo-tsunami

Sistem de achizitie de date seismice 2D care ofera informatii despre structurile geologice crustale pana la 2000m adancime.

Inregistratea datelor seismice de pe fundul marii folosind Observatoare Seismice de Fund - OBS (Ocean Bottom Seismometers)

Ministere, autorități publice locale și centrale care pot fi incluse în categoria de beneficiari / utilizatori

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Administratia Nationala de Meteorologie, Autoritatea Navala Romana, Agentia Romana de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare, Directia Hidrografica Maritima, autorități publice locale: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Tulcea, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta, Uiversitatea Maritima din Constanta,Institutul National pentru Fizica Pamantului, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, Universitatea Bucuresti

Certificări/ Autorizări/ Acreditări  deținute de laborator

 

Datele de contact (telefon, fax, email,

înregistrare ERRIS - adresa website

Telefon: +40 755 136 756

fax: +40 241 548 420

e-mail: vladr@geoecomar.ro

http://erris.gov.ro/main/index.php?&cfFId=110&ddpN=1693097241&we=d3cdf3482aed0446e2532b946e1769a8&wf=dGFCall&wtok=abb8f1c127bcc0bbb5677ac5052952b7a3b4523e&wtkps=FcrLDYAgEEXRXqYCwhNnGHqwB34mRHeYsDD2Luxuck9U6NvVKY3nujuFpnAQCX0O6q3QKqsEZ6t4szObExuDY+WSEA2QveS03GSjUjjC9wM=&wchk=0074ee7c924bd6f27bc6391fd2e7856e6557d0d9#s

Modificat la: 2016-12-29 00:20:00
e-Cerere 544
e-Petiție