Prima fază a Programului emblematic "European Quantum Technologies"

 

Secretarul de Stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ciprian Preda, a participat la evenimentul European Quantum Technologies, ce a avut loc pe 29 octombrie 2018, la Viena.

 

The FlagShip Quantum este o inițiativă finanțată cu un miliard de euro, pentru o perioadă de zece ani, ce constă într-un set de proiecte de cercetare și inovare, selectate printr-un proces temeinic și foarte bine elaborat. Se urmareste astfel consolidarea și extinderea conducerii științifice europene și a excelenței în domeniul cercetării, în vederea lansării unei industrii europene competitive în domeniul tehnologiilor cuantice și transformarea Europei într-o regiune dinamică pentru întreg domeniul cercetării, pentru mediul de afaceri și nu în ultimul rând, pentru investițiile inovatoare în acest domeniu.

 

Tehnologiile cuantice sunt considerate tehnologii-cheie pentru secolul XXI, oferind un potențial tot mai mare de utilizare în economie și în societate.

 

Guvernul federal austriac consideră cercetarea cuantică drept o problemă prioritară în programul sau. Ani de zile, acest domeniu a fost susținut de ministerul responsabil de știință și cercetare, nu în ultimul rând pentru că cercetătorii austrieci se numără printre liderii cercetării cuantice europene.

 

În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat Ciprian Preda a adus asigurări asupra faptului că Ministerul Cercetării și Inovării, este un bun partener în dezvoltarea și implementarea proiectului QuantERA, România având un interes major în abordarea tehnologiei cuantice de la calculatoare la GPS, existând un avantaj incontestabil al aplicării acestora în accelerarea algoritmului de căutare a datelor.

 

Totodată domnia sa a afirmat că profită de faptul că se găsește în orașul lui Erwin Schrodinger pentru a aminti câteva dintre provocarile teoretice ale fizicii cuantice computaționale.

 

 

Modificat la: 2018-11-01 12:46:00
e-Cerere 544
e-Petiție