Ministrul Nicolae Hurduc a vizitat Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA București

 

Miercuri, 13.02.2019, ministrul Nicolae Hurduc a vizitat Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA București.

 

IBA București are ca domeniu de activitate cercetarea-dezvoltarea în domeniul alimentar și de nutriție, dezvoltarea de tehnologii și produse alimentare, dar și furnizarea de servicii de laborator, consultanță, asistență tehnică în domeniul stiinței și tehnologiei  alimentare, inclusiv producția la scară mică de alimente speciale.

 

Institutul, care deține acreditarea SR ISO 17025 pentru evaluarea calității și siguranța produselor alimentare, funcționează ca un laborator național de referință în mai multe domenii de calitate și siguranța alimentară (detectare organisme modificate genetic, evaluare anuala a recoltei de grâu, calitatea cerealelor, etc), și ca un organism de notificare pentru terți (suplimente alimentare).

 

Ministrul Hurduc a vizitat cele 9 laboratoare și cele 3 stații pilot ale institului, toate dotate la cel mai înalt nivel atât prin proiectele de cercetare pe care institutul le derulează cât și prin programe de infrastructură precum SAPARD și POSCCE:

 

  • laboratoarele de chimia alimentului și biochimie coloidală (dotate cu echipamente cu ajutorul cărora sunt determinați macro și micronutrienții din alimente, este evaluat comportamentul tehnologic al materiilor prime agricole și sunt caracterizate din punct de vedere calitativ produsele agroalimentare în vedere comercializării și etichetării lor conform legislației în vigoare).
  •  laboratorul de ambalare a  alimentelor (singurul laborator acreditat, în acest domeniu, din România) care detectează compușii eliberați de ambalaje la contactul cu alimentele, inclusiv metalele grele.  
  •  laboratorul de analiză senzorială (care are atât echipamente cu care se determină compușii volatili ce participă la constituirea aromei alimentelor dar și echipamente cu care se studiază structura sau culoarea alimentelor.
  •  stațiile pilot de procesare cereale și făinuri, procesare carne și procesare legume și fructe, bine echipate, autorizate ANSVSA și organizate în acord cu legislația în vigoare de procesare a alimentelor sunt utilizate în studiile experimentale din cadrul proiectelor de cercetare dar furnizează și o mică producție de alimente speciale (produse fără gluten pentru bolnavii de celiachie și produse destinate bolnavilor de fenilcetonurie).

 

 

Un punct de mare interes al vizitei l-au constituit laboratoarele de Microbiologie-Elisa și Biologie moleculară care sunt organizate în spațiu delimitat drept “camere curate”, cu climatizare separată de restul institutului și cu un regim special de lucru. Aceste laboratoare se completează în ceea ce privește identificarea unor microorganisme care apar în produse alimentare, unele dintre acestea patogene, dar și în detectarea de alergeni alimentari, micotoxine și identificarea de specii de plante sau animale.

 

În discutiile pe care le-au purtat cu ministrul cercetării și inovării, cercetătorii IBA au menționat interesul în cercetările pe care le întreprind în a dezvolta alimente personalizate destinate diferitelor categorii de consumatori în funcție de munca depusă, vârstă, gen, carențe nutriționale, afecțiuni, etc., interes deja consemnat în planul de dezvoltare instituțional al institutului.

 

În timpul vizitei, ministrul Hurduc a constatat legătura puternică pe care IBA o are cu societatea, industria alimentară și autoritățile de control, atât în ceea ce privește calitatea produselor agroalimentare cât și a suplimentelor alimentare.

 

 

 

Modificat la: 2019-02-15 08:58:00
e-Cerere 544
e-Petiție