România a semnat Declarația de cooperare pentru Infrastructura de comunicații cuantice (EuroQCI)

 

 

Joi, 27 februarie 2020, România, alături de Austria, Bulgaria și Danemarca, a semnat Declarația de cooperare pentru Infrastructura de comunicații cuantice, declarație care a fost lansată inițial în iunie 2019. Cele patru țări au convenit să colaboreze împreună cu alte 20 de state membre ale UE la dezvoltarea unei infrastructuri pan-Europene de comunicații cuantice (EuroQCI). Scopul EuroQCI va fi stimularea capacităților europene în domeniul tehnologiilor cuantice, securității cibernetice și competitivității industriale.

 

Țările semnatare vor explora, împreună cu Comisia Europeană și cu sprijinul Agenției Spațiale Europene, dezvoltarea și implementarea în următorii zece ani a unei infrastructuri europene de comunicații cuantice, dezvoltându-se un scut de comunicare sigur bazat pe tehnologii cuantice. Acesta va proteja infrastructurile critice naționale și transfrontaliere, tranzacțiile financiare și va asigura stocarea pe termen lung a datelor sensibile în domenii precum asistența medicală și securitatea națională. Este de subliniat faptul că și alte regiuni majore ale lumii investesc în infrastructură similară.

 

Obiectivul de acum este ca țările semnatare să își finalizeze lucrările preliminare și, până la sfârșitul acestui an, să pregătească un plan de acțiune pentru construirea acestei infrastructuri în Europa.

 

În acest context, Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare, a declarat:

 

”O Europă protejată cuantic este o Europă mai puternică. Comunicațiile cuantice și tehnologiile cuantice sunt avantaje strategice în secolul XXI și nici o țară europeană nu trebuie lăsată în afară. Astăzi, România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic. Vom contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, bazându-ne pe punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii si informație cuantica. Fiind printre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun, mai sigur și mai competitiv pentru a trăi și a munci.”

 

Participarea României în grupul țărilor care semnează declarația va însemna un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând astfel fi conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu.

 

 

 

 

Modificat la: 2020-03-05 09:59:00
e-Cerere 544
e-Petiție