La Institutul de Cercetare de la Măgurele au început experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia

 

 

Centrul Internațional de Cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) a început experimentele pentru studiul interacției pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat și Dragoș Mihael Ciuparu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

 

Primul experiment desfășurat este rezultatul planificărilor și cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics  ELI-NP în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizică în  anul 2018, de la École Polytechnique, International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST), Franța.

 

Obiectivul experimentului este studierea efectelor optice neliniare în materiale solide, cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe.

 

Pentru acesta, s-a folosit un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanța atinsă de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele.

 

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere și a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, institut aflat în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

 

 

Modificat la: 2020-03-20 13:01:00
e-Cerere 544
e-Petiție