Din partea Ministerului Educației și Cercetării a participat domnul Dragoș Mihael CIUPARU, Secretar de Stat responsabil cu activitatea de cercetare alături de domnul Marius Ioan Piso - Președinte și Director Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA).
Pe agenda reuniunilor au fost abordate următoarele teme:
Pentru COMPET - Spațiu
- Rolul Europei în economia spațială globală – Schimb de opinii;
- Politica spațială europeană - Pregătirea Consiliului de Spațiu UE-ESA;
- Programul de lucru al viitoarei președinții - Informații din partea delegației portugheze.
Pentru Consiliul de Spațiu UE-ESA
- Orientări privind contribuția europeană la stabilirea principiilor cheie pentru economia spațială globală – Schimb de opinii;
- Rezumatul președințiilor Consiliului UE și ale Consiliului ESA.
Scopul declarat al Președinției germane a Consiliului UE este de a consolida reziliența Uniunii ca urmare a crizei Covid-19 și de a permite ca domeniul spațiu să aibă un rol activ în refacerea durabilă a Europei. Atingerea obiectivelor propuse va necesita alocarea de resurse importante atât la nivel european, cât și la nivel național.
În 2019, președinția României a Consiliului UE a relansat, după 8 ani, reuniunea comună și concomitentă a Consiliului Uniunii Europene și a Consiliului ESA la nivel ministerial, denumită Consiliul de spațiu UE - ESA, în baza acordului-cadru din 2004 dintre CE și ESA.
Acordul a intrat în vigoare în urmă cu 15 ani, la 28 mai 2004. Obiectivul politic al celei de-a 9-a reuniune a Consiliulului de spațiu UE - ESA l-a reprezentat consolidarea cooperării dintre UE și ESA cu privire la punerea în aplicare a politicii spațiale europene.
UE și ESA împărtășesc o viziune politică comună conform căreia spațiul este un factor "sine qua non" al economiei globale a UE, a competitivității, a creșterii și a inovării.