Vizita de țară a experților externi prin intermediul mecanismului de sprijin al politicilor (PSF) din Programul Cadru de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene - Orizont Europa.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator al Comitetului Interinstituțional PSF, a organizat, în perioada 27-29 septembrie 2021, prima vizită de țară a experților externi. Experții, desemnați de Comisia Europeană, cu competențe în domeniul cercetare şi inovare, provin din Spania, Belgia, Danemarca, Republica Cehă, Marea Britanie, Croația și Polonia.
Principalul obiectiv al celor 8 experți externi a constat în informarea asupra situației actuale a domeniului cercetării, dezvoltării și inovării din România, prin dialog direct cu specialiștii din domeniu, cu scopul final de a face recomandări pentru sistemul național de cercetare-dezvoltare.
Evenimentul a avut loc la sediul instituției coordonatoare, cu o sesiune specială la Palatul Parlamentului, împreună cu experții PSF şi reprezentanții Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Deschisă de secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Iulian Popescu, vizita de țară a fost realizată în contextul evaluării politicilor naționale în domeniul cercetare, dezvoltare și inovare, a guvernanței și arhitecturii instituționale, pentru o mai bună integrare în Spațiul European al Cercetării.
Prima zi a evenimentului a reunit reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, secretari de stat, șefi de departamente din domeniul cercetării, din economie, sănătate, agricultură, mediu, afaceri interne, fonduri europene precum și reprezentanți din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei Prim-Ministrului, Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Agenției Spațiale Române, Academiei de Științe Agricole și Silvice.
Temele de discuție au vizat finanțarea instituțională, predictibilitatea finanțării și impactul subfinanțării cronice a cercetării, parteneriatul public-privat, perspectivele entităților invitate privind programele relevante din domeniul cercetării și inovării, analiza asupra Fondurilor Structurale și de Investiții Europene (ESIF). În contextul discuțiilor, experții externi au adresat întrebări invitaților cu privire la Programul Nucleu, procesele de coordonare și finanțare din domeniul cercetării si legătura cu educația, dar și despre beneficiarii programelor de cercetare.
A doua zi au avut loc discuții cu reprezentanții institutelor naționale de cercetare și dezvoltare, reprezentanți ai universităților din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, precum și din cadrul Consiliului Național al Rectorilor. Un loc aparte l-au ocupat discuțiile cu invitații din institutele Academiei Române. Discuțiile s-au axat pe finanțarea instituțională și pe provocările existente și soluții propuse.
Principalele teme abordate au fost stimularea participării în programe internaționale de cercetare, cu precădere Orizont Europa, finanțarea proiectelor de cercetare și inovare prin intermediul fondurilor structurale, indicatori în măsurarea impactului investițiilor realizate în cercetare prin Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESIF). România a înregistrat o participare meritorie la competițiile Orizont 2020- Consiliul European al Cercetării (ERC). Experții externi au discutat cu toți câștigătorii români de granturi ERC aspecte legate de predictibilitatea finanțării cercetării și perspectivele in cariera de cercetător.
Invitat la eveniment, domnul Costin Raiciu, profesor asociat la Universitatea Politehnică din București, a oferit informații referitoare la obținerea unui grant de cercetare, fiind unicul câștigător a două granturi de cercetare ERC, în anul 2017, cu proiectul CORNET, cu un buget de 1,32 milioane de euro și, respectiv cu proiectul SAFE NET, cu un buget de 150.000 de euro, în anul 2019.
“Proiectul CORNET, acronim pentru Provably Correct Networks, de tip ERC Starting Grant, a început în 2018 și era continuarea, la o scară mult mai ambițioasă, a muncii noastre de verificare a rețelelor din 2013. Proiectul își propune să ajute operatorii de rețea să administreze cu ușurință rețele robuste, fără erori, adică demonstrabil corecte. Proiectul este în desfășurare și a avut impact notabil mai ales în verificarea rețelelor programabile cu limbajul P4; grupul nostru fiind deschizător de drumuri în acest domeniu. Proiectul are, de asemenea, o aplicabilitate imediată, în rețelele 5G care vor fi mai complexe și mai dificil de administrat. Safe Networks using P4 Programs (SAFE NET) este un grant de tip ERC Proof of Concept, in valoare de 150 000 EUR, obținut în 2019, care ne-a ajutat să explorăm aplicabilitatea ideilor din CORNET către industrie.”, a declarat domnul profesor Costin Raiciu.
A treia zi a evenimentului a debutat cu sesiunea specială la sediul Palatului Parlamentului unde s-a desfășurat ședința comună a comisiilor parlamentare de specialitate, cu deosebită relevanță pentru domeniul cercetării și inovării. În cadrul sesiunii speciale prezidate de către domnul senator Adrian Hatos, experții externi au adresat întrebări care au constituit teme de discuție – organizarea și coordonarea sistemului de cercetare-dezvoltare, procesul de luare a deciziilor, perspectiva Parlamentului României asupra sistemului de cercetare-dezvoltare, posibilitatea adoptării unei noi legislații în vederea reformării sistemului, finanțarea sistemului de cercetare-dezvoltare.
La final, senatorul Adrian Hatos a punctat câteva priorități ale reformelor în sectorul cercetare-dezvoltare, printre care creșterea ponderii finanțării prin granturi competitive, creșterea atractivității sistemului național de cercetare-dezvoltare, astfel încât tinerii cu potențial să aleagă cariere de cercetare, îmbunătățirea capacității administrative în sistem și extinderea serviciilor academice, valoarea finanțării, stabilitatea și predictibilitatea alocării resurselor, inclusiv prin bugete multianuale, regândirea carierelor de cercetare și promovarea excelenței în evaluare.
Evenimentul s-a încheiat la sediul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării cu discuții privind Rețeaua Punctelor Naționale de Contact Orizont 2020 precum si cea din Orizont Europa din România si nevoia de reformă în acest domeniu.
Desfășurat pe parcursul celor trei zile, evenimentul a fost un real succes, datorită eforturilor susținute ale tuturor celor implicați.