Ziua Internațională a Mării Negre celebrată prin workshop - ul “Inițiativa de Creștere Albastră pentru cercetare și inovare în Marea Neagră”

 

 

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină Grigore Antipa, alături de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, GeoEcoMar, celebrează, joi 28 octombrie, Ziua Internațională a Mării Negre.

 

La data de 31 octombrie 1996, cele șase țări riverane, respectiv România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia și Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, un document care conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei, supusă la numeroase presiuni antropice.

 

Evenimentul va fi centrat pe inițiativa privind Creșterea Albastră în regiunea Mării Negre - Blue Growth Initiative, respectiv pe importanța creșterii albastre și măsura în care știința poate contribui la realizarea viziunii pentru „O Mare Neagră sănătoasă și productivă”, iar având în vedere condițiile speciale din acest an, va fi organizat în format hibrid.  

 

În egală măsură, inițiativa va contribui la conectarea mai profundă a societăților riverane Mării Negre printr-o punte de cunoștințe, tehnologii și servicii noi, propunându-și, de asemenea, să încurajeze dezvoltarea capacităților umane și a infrastructurilor din sectoarele costiere, marine și maritime, toate acestea, în vederea deblocării unor oportunități unice pentru o creștere albastră durabilă și ecologică în Marea Neagră.

 

Prezentarile știintifice ale acestui eveniment menit să sublinieze și faptul că Marea Neagră nu poate fi gestionată decât printr-o strânsă cooperare a țărilor riverane, sunt incluse în cadrul a cinci sesiuni de lucru:

Sesiunea nr. I: Biodiversitate, ecologie și conservarea ecosistemelor marine.

Sesiunea nr. II: Realizarea stării ecologice bune a apelor Mării Negre - obiectivul implementării Directivei-cadru a Strategiei Marine.

Sesiunea nr. III: Utilizarea durabilă a resurselor marine vii și a patrimoniului Mării Negre.

Sesiunea nr. IV: Oceanografie și Aplicații de Observare a Pământului și,

Sesiunea nr. V, care are ca temă, Cooperarea europeană în știință și educație.

 

 

Modificat la: 2021-10-29 10:19:00
e-Cerere 544
e-Petiție