Autoritatea pentru Digitalizarea României și Telekom Romania au semnat astăzi contractul de implementare al proiectului Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE

 

 

 

Astăzi, 10.12.2021, Autoritatea pentru Digitalizarea României a semnat contractul de implementare al proiectului SITUE - Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE.

 

SITUE va facilita accesul tuturor cetățenilor români la softul comun de identificare al Europei, prin construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice.

 

Prin realizarea acestui proiect, românii vor beneficia de proceduri de identificare electronică unitare și reciproce la nivelul întregii Uniuni Europene. Instituțiile publice din țară și din Uniunea Europeană vor putea valida, pe baza nodului eIDAS, identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnatura electronică calificată.

 

Un nod este implicat în autentificarea transfrontalieră a persoanelor și are capacitatea să recunoască și să prelucreze sau să transmită mai departe datele către celalalte noduri.

 

Fiecare stat membru trebuie să aibă propriul nod eIDAS operațional, iar acesta este un pas important pe care România îl face pentru a deveni un autentic stat european în sfera transformării digitale.

 

Interoperabilitatea dintre sistemele de identificare ale statelor europene se realizează prin aceste noduri eIDAS, ce reprezintă puncte de legătură care fac parte din arhitectura de interoperabilitate pentru identificarea electronică.

 

 

Livrabilele acestui proiect sunt:

1. Integrarea SITUE în rețeaua europeană eIDAS

2. Interconectarea SITUE cu furnizorii de servicii de e-guvernare din România

3. Interconectarea SITUE cu furnizorii de identitate electronică din România (CEI)

4. Interconectarea SITUE cu nodurile eIDAS din statele membre UE și validarea integrării

 

 

Telekom România Mobile Communications a fost desemnat câștigător al licitației pentru implementarea acestui proiect extrem de important și de util pentru cetățenii români, cu atât mai mult pentru cei care locuiesc și muncesc în străinătate. Durata de implementare a proiectului este de 8 luni de la semnarea contractului.

 

Valoarea totală a proiectului este de 9.814.178,40 lei (inclusiv TVA), din care 8.277.312,31 lei reprezintă cofinanțare din partea Uniunii Europene, din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

 

Modificat la: 2021-12-10 13:15:00
e-Cerere 544
e-Petiție