Ministrul Marcel Ioan Boloș a semnat trei documente privind cooperarea bilaterală cu Republica Moldova în domeniile comunicațiilor, cercetării și digitalizării

 

 

Încurajarea cooperării comerciale între cele două țări prin reducerea tarifelor de roaming și dezvoltarea #cercetării bilaterale marchează o nouă etapă a angajamentului #României în sprijinul reformelor pentru integrare europeană asumate de Chișinău.
 
 
Experiența Republicii Moldova în #digitalizarea administrației publice poate servi drept model pentru alegerea soluțiilor optime în arhitectura #Cloud-ul guvernamental românesc.
 
Cu ocazia participării la ședința comună de Guvern, România – Republica Moldova, desfășurată la #Chișinău, ieri, 11 februarie 2022, ministrul cercetării, inovării și digitalizării Marcel Boloș a semnat trei documente de #cooperare în vederea racordării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Inițiativa reprezintă concretizarea Acordului bilateral propus la 19 ianuarie 2022 prin care România oferă asistență tehnică și financiară în valoare de 100 de milioane de euro, facilitând astfel procesul de integrare #europenă al Republicii Moldova.
 
1. „Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state” creează cadrul de colaborare prin care #comunicarea electronică se poate dezvolta natural. Cu sprijinul părții române, Republica Moldova își armonizează cadrul legislativ cu cel aplicabil la nivel european, permițând utilizatorilor din ambele state să beneficieze de tarife reduse. Trebuie subliniat că inițiativa reprezintă o premieră în cadrul Uniunii Europene, România devenind astfel primul stat #UE care semnează un tratat #internațional în materia #roamingului fără a prejudicia Regulamentul RLAH (Roam Like at Home) al Uniunii.
 
2. “Memorandumul de înțelegere între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării” permite lansarea de competiții de #proiecte în domenii de interes comun, cu implicarea cercetătorilor din ambele părți.
 
"Complementarizarea inițiativelor științifice și cooperarea internațională reprezintă cele mai rapide și eficiente căi pentru eficientizarea investițiilor în cercetare”, a declarat ministrul Marcel Boloș cu ocazia întâlnirii bilaterale avute cu domnul Anatolie Topală, ministrul educației și cercetării. Oficialul moldovean și-a exprimat interesul în ceea ce privește accesul #cercetătorilor de peste Prut la stagii de practică în #institutele românești, precum și la finanțarea apelurilor de proiecte bilaterale.
 
3. „Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale” semnat de ministrul Marcel Boloș și viceprim-ministrul pentru digitalizare Iurie Țurcanu, face referire la una din principalele provocări și priorități ale actualului context, inclusiv la nivel european. „Planul Național de Redresare și Reziliență prevede o alocare de aproximativ 1,8 miliarde de euro transformării digitale, temă care reprezintă o reală provocare pentru modernizarea României. Complementar investițiilor în ecosisteme digitale, avem în vedere și dezvoltarea spațiului digital comun.
 
“În acest sens, discuțiile bilaterale cu viceprim-ministrul Iurie Țurcanu au fost de un real folos, experiența partenerilor moldoveni în implementarea Cloud-ului guvernamental fiindu-ne utilă în etapa în care ne aflăm de analiză a celor mai eficiente soluții tehnice”, a declarat Marcel Boloș în încheierea întrevederii.
 
În perioada imediat următoare semnatarii #Memorandumului au convenit operaționalizarea unui grup de lucru comun care să pună în practică prevederile cooperării, inclusiv identificarea modalităților prin care autoritățile publice pot atrage spre angajare specialiștii #IT experimentați necesari tranziției #digitale.

 

Modificat la: 2022-02-12 15:51:00
e-Cerere 544
e-Petiție