Task Force cu operatorii de telefonie la sediul nostru, pentru a ușura comunicarea refugiaților cu cei rămași acasă și cu rudele acestora din alte țări

 

 

  • 120.000 de cartele preplătite au fost distribuite refugiaților #ucraineni, existând posibilitatea suplimentării în funcție de evoluția situației,
  • Centrele de refugiați vor avea acces mai facil la aplicațiile prin care să comunice cu rudele și prietenii
  • Centralizarea și coordonarea informațiilor se derulează prin platforma guvernamentală www.dopomoha.ro

 

În contextul centralizării la nivel #național a eforturilor întreprinse de instituțiile guvernamentale împreună cu societatea civilă și mediul privat pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din #Ucraina, astăzi, 7 martie, a avut loc la sediul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării întâlnirea de lucru cu operatorii de telefonie în vederea sprijinirii și coordonării actorilor din sfera de activitate a Ministerului.
 
“Vreau să vă mulțumesc în numele Guvernul Romaniei pentru prompta dumneavoastră mobilizare umană și pentru alocarea unor importante resurse tehnice”, a spus domnul Marcel Ioan Boloș, ministrul cercetării, inovării și digitalizării în contextul discuțiilor aplicate prin care statul român facilitează coordonarea inițiativelor private și non-profit.
 
Comunicarea cu cei dragi rămași în Ucraina, găsirea sprijinului necesar în #România pentru persoanele refugiate și înlesnirea contactului cu rudele și prietenii din țările finale de destinație reprezintă principala preocupare a celor patru operatori de telefonie prezenți astăzi la discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, secretarul de stat Bogdan Dumea și direcțiile de specialitate. În acest sens, #MCID asigură redactarea cadrului legal care facilitează operatorilor de telecomunicații instalarea rapidă, cu caracter provizoriu și în coordonare cu celelalte instituții ale statului, de echipamente #WiFi și repetitoare de semnal prin care persoanele refugiate să aibă acces facil la comunicarea prin voce și date.
 
“Cu sprijinul dumneavoastră trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv prelungirea în timp a distribuției de cartele pre-pay în funcție de evoluția săptămânală a situației la granițe, suplimentar celor 120.000 deja alocate”, a afirmat ministrul Marcel Boloș în dialogul cu reprezentanții mărcilor Digi Mobil, Orange, Vodafone și Telekom Romania Mobile. „Accesul nelimitat și gratuit la date pentru atât de multe familii greu încercate înseamnă un considerabil efort financiar pentru care MCID în calitate de coordonator al acestei inițiative va face demersuri către Comisia Europeană pentru identificarea resurselor financiare în vederea decontării cheltuielilor”. Se are astfel în vedere diferența de tarifare între România și Ucraina care poate fi până la 30 de ori mai mare decât cea internă, precum și costurile convorbirilor persoanelor refugiate către terțe țări de destinație. În acest context, semnarea recentă a Acordului între Guvernul României și Republicii Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între două state poate reprezenta un util punct de plecare și în relația cu Ucraina de îndată ce contextul va permite acest lucru.
 
Întâlnirile operative pe tema centralizării și coordonării nevoilor de #comunicații ale comunității de #refugiați aflate într-o permanentă dinamică va continua prin invitarea celorlalte instituții în task force.
 
Astfel, de la identificarea locațiilor și calibrarea la nevoia punctuală, până la facilitarea accesului operatorilor în condițiile legale sau distribuirea de cartele prin coordonarea centralizată a IGSU, entitățile private și nonguvernamentale au la dispoziție platforma guvernamentală deja funcțională www.dopomoha.ro („ajutor” în limba ucraineană), aflată în continuă dezvoltare cu sprijinul organizației Code4Romania. Informațiile sunt disponibile în limbile română, ucraineană, rusă și engleză.

 

 

Modificat la: 2022-03-07 12:16:00
e-Cerere 544
e-Petiție