Recensământul Populației și Locuințelor, organizat de Institutul Național de Statistică, este un proiect național, singurul demers care implică toți rezidenții din România, care va oferi informații foarte importante despre societatea românească, structura sa demografică, socio-economică și culturală, despre gospodăriile populației și locuințele acestora.
Autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor, a început în data de 14 martie și este disponibilă până în data de 15 mai 2022. Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România, respectiv care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, se poate recenza în numai doi pași, astfel:
Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora “00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.
Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic precum telefoane inteligente, tablete, laptopuri ori desktopuri. Informațiile colectate vor fi prelucrate conform legislației în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
În România, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.