România va organiza Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU)

Comunicat de presă

 

România va organiza Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU)

 

·      În cadrul evenimentului se vor stabili politicile generale ale ITU și se va alege conducerea organizației pentru următorii patru ani.

 

21 aprilie 2022– Guvernul a aprobat astăzi, prin ordonanță de urgență, la inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, alocarea sumei de 88 milioane de lei pentru a asigura finanțarea cheltuielilor aferente pregătirii, organizării și desfășurării Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor care va avea loc la București în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022.

 

Această sumă este pusă la dispoziție de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii și reprezintă excedent din anii anteriori. Acordul dintre Guvernul României şi Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) privind găzduirea, organizarea şi finanţarea acestui eveniment a fost semnat la Geneva la 30 iunie 2021 și ratificat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 88/2021.

 

„Suntem onorați să găzduim, la București, primul astfel de eveniment care are loc într-o țară a Uniunii Europene și am convingerea că toate instituțiile implicate în organizare vor înțelege importanța acestui demers. În scurt timp, ordonanța adoptată astăzi va fi completată printr-o hotărâre de Guvern prin care vom aloca sumele necesare către partenerii noștri cu atribuții în desfășurarea Conferinței. Faptul că Bucureștiul a fost ales să reunească pentru 2000 de participanți din 193 de țări ale lumii și reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru a trasa direcția transformării digitale în următorii 4 ani ne obligă să accelerăm, la rândul nostru, procesul de digitalizare a României, pentru care avem acum o alocare financiară substanțială prin PNRR, precum și un angajament ferm asumat în fața românilor, pentru că ei sunt beneficiarii eforturilor noastre în această direcție”,a declarat ministrul Marcel Boloș.

 

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, cea mai mare organizație din lume din domeniu și cea mai veche dintre agenţiile ONU, a ales pentru prima oară o țară din Uniunea Europeană să găzduiască această întrunire. În cadrul evenimentului se vor stabili politicile generale ale ITU, se vor adopta planuri strategice și financiare pentru perioada următoare, se vor dezbate soluții pentru problemele cheie din sfera incluziunii digitale și se va alege conducerea organizației pentru următorii patru ani.

 

Organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București oferă țării noastre oportunitatea de a-și consolida parteneriatele în domeniu, atât cu țările Uniunii Europene, cât și cu statele vecine externe spațiului comunitar. Reuniunea de la București este importantă, de asemenea, pentru promovarea sectorului IT&C din România, care contribuie în prezent cu peste 6% la PIB-ul României.

 

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este cea mai mare organizație din lume din domeniu și cea mai veche dintre agenţiile Organizației Națiunilor Unite. ITU alocă resursele globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor şi acţionează în vederea creşterii nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei la nivel global.

Modificat la: 2022-04-21 13:13:00
e-Cerere 544
e-Petiție