Digitalizare versus digitizare

 

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă cu adevărat această digitalizare, despre care se vorbește atât de des, în ultima perioadă?

 

Nu vreau să vă dezamăgesc, însă, nu există definiții clare ale digitalizării. La începuturile ei, digitalizarea se referea la convertirea formatelor analogice în formate digitale. Astăzi, această digitalizare implică în principal echiparea obiectelor analogice cu tehnologie informatică și de comunicații.

 

Spre exemplu, cărțile. Acestea chiar sunt exemplul perfect în acest sens. În trecut, citeam doar cărți tipărite pe hârtie, care stăteau frumos în biblioteci. Astăzi, deținem cărți în format electronic, disponibile în orice număr de exemplare, omniprezente online. Astfel, cartea electronică, devine o versiune electronică a unei cărți tipărite în format analogic, pe care o putem vizualiza pe un dispozitiv de citit, numit reader.

 

Datele în format analog sunt practic convertite în format electronic, creând o imagine digitală, sau formă digitală a unui obiect, a unei fotografii, a unui raport, sau a unui semnal.

 

Digitalizarea, care vine la pachet cu serioase modificări    sociale    și  economice, joacă  un  rol extrem de important în toate domeniile noastre de viață, reprezentând, în cele din urmă, o mare necunoscută pentru mulți, arătând diferit, din diferite puncte de vedere.
Auzim frecvent în limbajul cotidian folosindu-se cuvinte precum digitizarea, digitalizarea sau transformare digitală, acestea stârnind, la fel de frecvent, confuzie, iar oamenii sfârșind prin a le folosi greșit.

 

Companiile de IT outsourcing sunt foarte importante în procesul de transformare digitală, înțelegând cel mai bine cum se face digitizarea și digitalizarea, ușurând, în egală măsură, calea spre transformarea digitală ulterioară.

 

Digitizarea este utilizată pentru a converti diverse lucruri în date, într-un singur cod binar. Procedura este similară compromisului dintre un obiect și dispozitivul de fotografiere astfel încât reprezentarea sursei finale să fie cât mai aproape de realitate. Avantajul acestei proceduri stă în viteza și precizia cu care informația este transmisă, fără a fi degradată în comparație cu forma analog. Digitizarea se face în doi pași: discretizare și cuantizare.

 

În contextul celor de mai sus și pentru a înțelege cel mai bine diferența dintre digitizare și digitalizare, punem accent pe faptul că, în timp ce digitizarea presupune transformarea datelor analog în digital, digitalizarea folosește datele digitizate și schimbă modul în care business - urile și clienții interacționează, creând noi fluxuri de venituri digitale, cu ajutorul tehnologiilor digitale.

 

Sistemul Național de Interoperabilitate, respectiv SNI, este platforma care va interconecta, pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România și va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscală. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat, rapid și sigur. Prin extinderea și utilizarea acestei soluții digitale, toți românii vor fi scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar înstrăinării bunurilor.

 

Doar prin interoperabilitate putem cu adevărat să digitalizăm România, susține Autoritatea pentru Digitalizarea României aflată în subordinea instituției, autoritate cu rolul clar și bine definit de a realiza şi coordona implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale.

 

Lucrul cu adevărat bun cu care digitalizarea vine la pachet, este însăși faptul că în noua lume a acesteia, putem să validăm totul, să testăm totul și nu în ultimul rând, să verificăm totul, toate acestea fiind acum posibile grație cantității uriașe de date, pe principiul orice-mi trece prin minte.

 


 

by M.D.

Modificat la: 2022-06-17 10:27:00
e-Cerere 544
e-Petiție