LUMI, "zăpada" finlandeză, cel mai rapid și cel mai eficient energetic supercomputer din Europa

 

Cel mai rapid și cel mai eficient energetic supercomputer din Europa, rezultatul unei colaborări de succes între EuroHPC și un consorțiu format din zece țări europene respectiv Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția, va avea o performanță maximă preconizată de 550 de petaflopi, adică 550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă și va alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile.

 


LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20% din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș.

 „Ziua de astăzi marchează un pas important către transformarea digitală și verde a Europei. LUMI fiind acum cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri  științifice, de exemplu în ceea ce privește cercetarea în medicină și în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viețile”, a declarat vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager.
 

 


Așadar, Lumi, supercomputerul, va deveni accesibil pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale, puterea sa de calcul completând supercomputerul EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg, Vega din Slovenia și Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere EuroHPC sunt pe drum: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum în Spania.  

 

Pentru mai multe detalii, accesați aici.


 

by M.D.

Modificat la: 2022-06-21 14:32:00
e-Cerere 544
e-Petiție