Acum 137 de ani, Louis Pasteur primește în laboratorul său de la Școala Normală Superioară, din Paris, neașteptata vizită a micuțului Joseph Meister, însoțit de mama sa și de Theodore Vone, veciunul lor. Oamenii veneau de departe, din regiunea Alsaciei și-i cereau disperați ajutor cercetătorului. Joseph fusese mușcat de 14 ori de câinele infectat cu virusul rabiei al lui Vone și starea lui era deja foarte gravă. Deși vaccinul nu fusese testat vreodată pe vreun subiect uman, Pasteur, oscilând între încrederea pe care o avea în tratamentul său preventiv contra turbării și copleșitoarea neliniște ce-l încerca, hotărăște să riște și spre seară, asistat de doi prieteni buni, de doctorul Vulpian și de doctorul Grancher, face prima inoculare. Trei luni mai târziu, copilul este salvat.
Această primă vaccinare a fost un succes total, micuțul Joseph Meister nu a dezvoltat niciodată rabie și a devenit prima ființă umană vaccinată. Louis Pasteur va rămâne însă foarte discret cu privire la acest succes. Două luni mai târziu însă, Jean-Baptiste Jupille, un tânăr cioban de 15 ani, s-a prezentat la laboratorul din rue d'Ulm, mușcat adânc de un câine turbat care atacase alți șase ciobani. Jean-Baptiste se aruncase asupra animalului pentru a acoperi fuga camarazilor săi. Louis Pasteur aplică tratamentul pentru a doua oară, cu același success, iar de această dată are grijă să-și facă cunoscută povestea, lumii întregi. În fața acestui succes enorm, Pasteur a decis să înființeze un centru special dedicat vaccinării împotriva rabiei, care era și centru de cercetare și centru de predare, astfel că, trei ani mai târziu, este inaugurat atât de celebrul Institut Pasteur.
Genialul Louis Pasteur, savantul căruia îi datorăm vaccinul antirabic, se naște la Dole, un mic sătuc din Franța, într-o familie catolică și săracă, copilărește până în 1826 alături de cei trei frați ai săi în Marnoz, după care pleacă la liceu, în estul Franței, la Arbois, frumosul orășel cu străzi mărginite de case străvechi și cu o celebră piațetă cu arcade, unde și astăzi se pot degusta faimoasele vinuri locale.
În permanență preocupat de cercetare, Pasteur studieză și cristalografia, știința care se ocupă cu studiul formării și proprietății cristalelor, descoperind astfel fenomenul de izomerie. Este numit profesor la noua Facultate de Științe din Lille, unde face o fantastică descoperire și demonstrează faptul că levurile din drojdia de bere sunt active și provoacă procesul de fermentație.
Știați că pasteurizarea, metoda de conservare a produselor alimentare, mai ales a celor lichide, a fost inventată tot de Pasteur?! Practic, formula constă în încălzirea alimentelor la o temperatură de sub 100 °C, de obicei până la 60 - 70 °C, urmată de o răcire bruscă la 4 – 6 grade Celsius, pentru a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile și a preveni alterarea lor, păstrând-le intacte proprietățile.
Inmormântat de către oficialitățile franceze cu funeralii de stat, în celebra Notre Damme, pentru ca mai apoi să fie mutat la Institutul Pasteur din Paris, savantul lasă în urma sa, pentru o istorie întreagă, o moștenire de necontestat, lasă o tehnică general valabilă atât de importantă în prevenirea bolilor, vaccinarea, munca sa de-a lungul întregii vieți salvând nenumărate vieți.
by M.D.
Sursa foto: Encyclopedia Britannica