România și UNESCO au semnat acordul pentru reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) Măgurele

 

 

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, și Shamila Nair-Bedouelle, director general adjunct pentru sectorul științe naturale al UNESCO, au semnat la Paris acordul dintre Guvernul României și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) ca centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO. 

 

Acordul inițial între Guvernul României și UNESCO privind înființarea CIFRA a fost semnat în 21 noiembrie 2012. Reînnoirea centrului, oficializată astăzi la Paris, a fost semnată și de directorul general al CIFRA, prof. dr. Sabin Stoica.

 

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „CIFRA este o instituție fundamentală a cercetării și pregătirii avansate în fizică, cu o activitate remarcabilă și rezultate impresionante. Reînnoirea acordului reprezintă un angajament în fața partenerilor internaționali și o continuare a proiectelor de cercetare în fizică și domenii interdisciplinare aferente, alături de activitățile de formare pe care le derulează. 

 

Pe lângă semnarea acordului, am avut câteva întâlniri extrem de interesante, ce se vor concretiza în proiecte cu impact în România. Shamila NAIR-BEDOUELLE, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe naturale, mi-a prezentat programul de microștiințe pentru copii, prin care aceștia învață științe exacte - robotică, biologie, chimie, fizică etc. Am discutat despre implementarea unui program prin care aceste kit-uri să ajungă la copiii din România, inițial printr-un proiect pilot, dar vizăm toate comunitățile, inclusiv cele defavorizate. 

 

În întâlnirea cu Gabriela RAMOS, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe sociale și umane, am vorbit despre etica în inteligența artificială, un subiect extrem de actual. Reprezentantul UNESCO a apreciat și lăudat atenția deosebită pe care am acordat-o în ordonanța pentru cloudul guvernamental temelor legate de protecția datelor și a drepturilor românilor de a ști exact cine, când și de ce le sunt accesate datele. Aplicația de jurnalizare gândita și legiferată de România, după modelul fraților din Republica Moldova, este la frontiera eforturilor globale de protejare a datelor cetățenilor și un exemplu de bună practică pentru restul lumii.  Pentru că este esențial să privim noile tehnologii și prin prisma eticii și a protecției, pe lângă rolul vital de creștere a productivității și dezvoltare, am stabilit să organizăm un eveniment la București, în această toamnă, în care să dezbatem acest subiect cu toți cei interesați, mai ales că România va finanța un hub de inteligență artificială cu 100 de milioane euro din fonduri europene”. 

 

CIFRA - Măgurele este singurul centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO din Romania și singurul centru în științe de bază, din zona Europei de Sud-Est. CIFRA acționează ca centru regional UNESCO și oferă oportunități de pregătire și cercetare în laboratoare din România pentru studenți din zona Europei de Sud-Est, precum și pentru cei din țări mai puțin dezvoltate (Africa, Asia). De asemenea, CIFRA desfășoară cercetări avansate în fizică și cercetări multidisciplinare (științe de bază, inginerie, TIC, etc.) în cooperare cu UNESCO și centrele/institutele asociate UNESCO.

 

Foto: Simona Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO (Paris)

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării

Sabin Stoica, director general CIFRA

Shamila Nair-Bedouelle, director general adjunct pentru sectorul științe naturale al UNESCO

Modificat la: 2022-07-07 15:55:00
e-Cerere 544
e-Petiție