Primul concept de mașină electrică realizat în România

 

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, după o muncă susținută și plină de pasiune de patru ani, au dezvoltat prima și atât de spectaculoasa mașină electrică realizată în România. Primul concept de mașină electrică din țara noastră, a fost realizat de oameni extrem de pasionați de inginerie, de design și de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial.

 

 

“În acest proiect am reușit să îmbinăm armonios partea de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software,” a declarat Voicu Oprean, investitorul principal al acestui spectaculos prototip de mașină, expus la Innowave Summit 2022.

 


Frumoasa mașină expusă, fără un nume, deocamdată, este echipată cu un motor în roată dual, cu tracțiune spate, o baterie de 56KW, având un cuplu de 1.500 Nm pe roată, și atinge 100 km/h în putin peste 5 secunde, o autonomie estimată la 350 km și atinge viteza maximă de 180 km/h.

 


Designul mașinii poartă semnătura lui Peter Szabo, un mare pasionat în design, printre altele tâmplar în timpul liber și pasionat cu obsesie de detalii. Acesta a construit în anul 2016 singura mașină din lume realizată din lemn, prezentată la multe expoziții printre care și Embedded World 2017 din Germania. În momentul de față, startup-ul a livrat un produs minim viabil, iar după finalizarea etapelor de finisare și omologare, urmează fabricarea unei serii limitate de până la 10 mașini.

 


Impresionând pe absolut toată lumea care a văzut-o la Cluj-Napoca, această mașină extraordinară și acest proiect reconfirmă potențialul inovator al tehnologiei din România, al nostru ca ingineri sau dezvoltatori software și ne dă curajul de a visa și înfăptui lucruri cu adevărat mărețe, compatibile cu toate exigențele actuale.

 


 

Sursa foto Cluj24.ro

by M.D.

Modificat la: 2022-07-08 10:18:00
e-Cerere 544
e-Petiție