În perioada 22-26 iunie 2022, capitala Germaniei a fost o platformă internațională pentru schimbul de opinii asupra viitorului aerospațial.
Având ca slogan „Pioneering Aerospace”, ILA Berlin 2022 a adunat reprezentanți ai industriei aerospațiale, politicii, forțelor armate și științei. Aproximativ 550 de expozanți din 29 de țări au prezentat o gamă largă de produse de înaltă tehnologie și proiecte de cercetare și dezvoltare. Circa 260 de vorbitori au discutat cele mai recente subiecte aerospațiale, problemele-cheie incluzând zborul neutru din punct de vedere climatic, securitatea militară și beneficiile zborului spațial pentru umanitate.
Anul acesta, la ILA au fost expuse în jur de 60 de aeronave de toate dimensiunile și categoriile. Participantii au putut intra în contact cu „giganții cerului“- un avion de linie A380 și un transportator Beluga de la Airbus, avioane militare, inclusiv o aeronavă de luptă multirol Lockheed Martin F-35, un elicopter de transport greu Boeing CH-47 Chinook, precum și dispozitive inovatoare, cum ar fi taxiul zburător Volocopter, Rolls Royce Spirit of Innovation complet electric și Apus i-2, un aparat alimentat cu hidrogen.
ILA Berlin și-a confirmat din nou statutul de “principala expoziție aerospațială din Europa”. La Pavilionul Spațial, accentul s-a pus pe beneficiile zborului spațial pentru viața pe Pământ.
Un punct culminant a fost discuția cu astronauții germani Matthias Maurer, Alexander Gerst, Thomas Reiter și Reinhold Ewald. Ecranele Advanced Air Mobility au prezentat întregul spectru de sisteme de aeronave fără pilot și avioane electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL). La Future Lab, subiectul principal a fost calea către atingerea aviației neutre din punct de vedere climatic până în 2050.
La Centrul de sprijin militar, Luftwaffe și industria aviatică au demonstrat cum lucrează împreună pentru a asigura pregătirea operațională a aeronavelor și a echipamentelor, iar pe scena International Supplier Center (ISC) s-a pus accentul pe cele mai recente teme care privesc furnizorii – inclusiv aviația neutră din punct de vedere climatic, digitalizarea și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.
„ILA22 a fost primul eveniment aerospațial care a avut loc în Europa de la începutul pandemiei. Interesul puternic manifestat de vizitatori și expozanți, prezența semnificativă a factorilor de decizie germani și parteneriatul cu Comisia Europeană au transmis un mesaj clar: aviația, zborul spațial și apărarea au devenit subiecte principale în societate.
Ele sunt o parte decisivă și integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Cu asta vine o responsabilitate specială pentru noi. Din perspectiva durabilității pe termen lung, accentul este pus pe modul de a preda lumea de astăzi unei generații viitoare, având în vedere ecologie, economie și securitate”, a declarat Volker Thum, director executiv BDLI.
În cadrul pavilionului național al României, INCAS - Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” a participat alături de STRAERO și AEROSPACE SERVICES, prezentându-și portofoliul de activități și proiecte în domeniul aerospațial, precum și infrastructura de importanță strategică națională. Prezenți la eveniment au fost și membri ai industriei aerospațiale române AEROSTAR, AEROFINA și AERO CARE.
Reprezentanții companiilor au discutat noi oportunități de colaborare în domeniul cercetării aerospațiale cu membrii principalelor entități din domeniu și au pus bazele unor potențiale parteneriate de viitor.