Mesajul ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, după lansarea de astăzi a rachetei Vega-C, la care România a avut o contribuție importantă

 

 

Steagul României este pe corpul rachetei Vega-C, lansată astăzi în spațiu ca proiect al Agenției Spațiale Europene. S-a întâmplat asta datorită implicării țării noastre, prin specialisți de top din institute naționale și mediul privat autohton, în cercetarea spațială de elită. Iată, ca exemplu, de ce este importantă ROSA și imaginea României în domeniu. Iată de ce am insistat încă de la numirea în funcția de ministru pe nevoia de a onora obligațiile României față de Agenția Spațială Europeană.
 
 
România este unul dintre cele 13 State Membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) care au participat la dezvoltarea Vega-C. Această rachetă mult îmbunătățită față de predecesoarea sa, racheta Vega, va permite lansarea de sateliți mai mari, va putea lansa două sarcini utile principale și va fi configurată pentru a lansa sateliți de mici dimensiuni pentru terți. Le mulțumesc și îi felicit pe toți specialiștii ROSA și toată echipa românească implicată în acest proiect.
 
 
Trei mențiuni speciale:
 
1. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS a conceput și proiectat macheta rachetei, utilizând senzori multipli. Un obiect extrem de complex. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice și aeroacustice în tunelul său trisonic la viteze cuprinse între Mach 0,5 și Mach 3,5.
 
2. Control Data Systems (CDS) SRL execută activități de Independent Software Verification and Validation (ISVV) pentru sistemul de navigație al rachetei (VEGA Navigation Equipment), ca subcontractori ai companiei italiene AVIO.
 
3. Echipa de experți Atos din România a avut o contribuție semnificativă la sistemul de transport spațial “Space Rider”, care va fi integrat pe Vega-C, prin implementarea unui echipament electric de sprijin la sol — Electrical Ground Support Equipment — ce permite integrarea și validarea diverselor sisteme Space Rider.
 
 
Astfel de imagini, cum sunt și cele distribuite ieri de NASA din spațiu, realizate de cel mai puternic telescop spațial realizat până acum, ne ajută să vedem noi perspective ale universului. Ne modelează gândirea și ne formează perspectivele despre viitor. Sper să vă bucurați de aceste momente importante din istoria omenirii, la care România are o contribuție de care putem să fim mândri.
 
 

Modificat la: 2022-07-13 18:22:00
e-Cerere 544
e-Petiție