Singapore, orașul leilor, care potrivit Culture Trip face parte din primele zele cele mai moderne orașe din lume, a creat o copie digitală a orașului, copie bazată pe senzorii și pe datele din impresionantul oraș, pentru a testa într-un mediu virtual, soluții la toate problemele acestuia, la cele actuale, sau la cele viitoare.
Trecând peste ocean și oprindu-ne în contrastantul Chicago, unde dacă pornim într-o călătorie prin cartierele de imigranți pline de viață, e ca și cum am fi plecat într-o călătorie în jurul lumii, observăm cum acesta a pus la punct una dintre cele mai mari rețele neuronale de senzori și de date, toate acestea pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă sub cupola amețitorului oraș.
Londra, capitala Angliei și a Regatului Unit al Marii Britanii, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume, pune la dispoziție Civic Innovation Challenge, ca accelerator al startup - urilor care dezvoltă soluții pentru oraș. Londra este deja un centru de clasă mondială pentru finanțe, industrii, cultură, artă și tehnologie, iar în prezent, se lucrează la o aplicație, The Visit London Official City Guide app, aplicație ce urmează să îi ghideze pe utilizatori în jurul locațiilor turistice de top ale orașului în cel mai eficient mod posibil, conectându-se la bazele de date de transport.
Viena, capitala aristrocrată în care imperiul își face încă simțită grandoarea, mâncarea e perfectă, cafenelele sunt o adevărată instituție, orașul unde mijloacele de transport vin la fix, pistele de bicicletă te duc oriunde și orașul care, de altfel, era pe primul loc în clasamentul orașelor inteligente, în index-ul realizat de Roland Berger, generează sub noua Smart City Agency, soluții integrate de mobilitate, de educație, soluții integrate de mediu, de sănătate și nu în ultimul rând, soluții pentru administrația publică.
Amsterdam, unul dintre orașele pe care trebuie să le vizitezi măcar o data în viață, orașul cu ale lui impresionante grădini Keukenhof, oferă toate datele de transport dezvoltatorilor de aplicații pentru a eficientiza mobilitatea în oraș și regiune, transformându-l, sigur și cu pași fermi, într-o metropolă inteligentă și verde din Europa, o campioană la implementarea unor proiecte care transformă spațiul urban, într-unul sustenabil.
Barcelona, inima socială a regiunii spaniole Catalonia, orașul atât de frumos și de vibrant, a regândit întreg ansamblu de colectare pentru gunoiul din zonele greu accesibile folosind recipiente inteligente. Barcelona și-a creat rapid propriul concept de smart city, administrația locală făcând în permanență eforturi să îi atragă pe oameni în procesul de luare a deciziilor, astfel încât orașul să fie unul al locuitorilor ei. Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, capitala Cataloniei și-a creat și un sistem de senzori care îi oferă, în timp real, informații despre prezența oamenilor și vehiculelor în trafic, despre gradul de poluare, despre umiditate, despre zgomot și chiar despre mirosurile neplăcute, acest sistem facilitând însăși econimia de energie.
Copenhaga, orașul verde plin cu locuri de joacă pentru copii, cu o frumoasă istorie și o tenacitate fantastică în investițiile pentru viitor, cu al său centru local de inovare, Copenhaga Solutions Lab, a fost premiată pentru sistemul de monitorizare pentru calitătatea aerului, a consumului de energie și pentru managementul deșeului bazat pe senzori și date centralizate.
Orașele digitale pot deveni un garant al stării de sănătate a comunității pe care o găzduiește, prin gestiunea inteligentă şi integrată a tuturor serviciilor publice, de la intervenții de urgență, până la trafic și poluare, tehnologiile dându-ne posibilitatea de a ne conecta între noi și de a realiza lucruri fără precedent.
Știu oare orașele în care noi trăim, să le folosească?...
By M.D.