Victor Mercea urmează cursurile Facultății de Electrotehnică din Timișoara, iar în 1949 își obține doctoratul la Universitatea din Cluj-Napoca, astăzi Universitatea Babeş-Bolyai, cu o teză despre fenomenele de transport în gaze, vâscozitate și conductibilitate termică, urmând ca, în 1963 să primească titlul de doctor docent. Între anii 1970 și 1987, Mercea este director al Institutului de Tehnologie Izotopică și Molecularǎ ITIM Cluj-Napoca și elaborează lucrări în domeniile fizicii moleculare și a mecanicii fluidelor. Are contribuții remarcabile la producerea apei grele, înregistrând mai multe brevete de invenții.
Cercetările privind fabricarea apei grele debutează la Institutul de Fizică Atomică de la Cluj în anul 1958, sub conducerea profesorului Victor Mercea și impulsionează o întreagă industrie, industrie care astăzi, ocupă un loc fruntaș în Europa. In plin Război Rece, în ‘58, la Cluj începeau cercetările pentru producerea de apă grea, element indispensabil unui reactor nuclear. Pormind de la informația conform căreia în natură, dintr-un milion de molecule, 150 sunt de apă grea, s-a constituit atunci, la Cluj, o echipă formată din 15 oameni, condusă de Mercea, având ca scop separarea acestei ape grele, munca și cercetarea acestora, lansând la acea vreme, țara noastră, în adevărata competiție internațională în acest domeniu atât de sensibil și de important.
Laboratorul condus la acea vreme de Victor Mercea, devine Secţia a 5-a din Cluj a Institutului de Fizică Atomică Bucureşti, Măgurele, adăugându-se o nouă tematică de cercetare, respectiv separarea izotopilor stabili, în special a deuteriului şi a apei grele. Mărindu-se numărul colaboratorilor, mai târziu Secţia a 5-a a devenit Institutul de Izotopi Stabili.
Construcţia clădirilor noi a permis ca tematica de cercetare să se lărgească şi mai mult, încluzând domenii din fizica, chimia şi technologia izotopilor stabili, precum şi spectrometria de masă, computerizarea cercetării, cromatografia gazelor şi cu schimb ionic, protecţia radiochimică a mediului ambiant, construcţia de aparatură electronică şi nu în ultimul rând, interfeţe pentru calculatoare electronice.
Anii trec și astăzi, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, în denumirea lui actuală și pe-a cărui activitate de peste 70 de ani de cercetāri izotopice și moleculare am celebrat-o printr-un articol anterior, continuă cu succes și mândrie, toatā activitatea și munca de cercetare a predecesorilor, iar pe lângă numeroasele realizări și proiectele mari în cercetare, este și furnizorul de echipamente pentru upgradarea detectorului ATLAS de la LHC - CERN Geneva.
Sursa foto: Wikipedia
by M.D.