Săptămâna aceasta a fost marcată de două evenimente deosebit de importante pe care le vom aminti în ordine cronologică.
Anunțarea preluării Muzeului Dimitrie Leonida de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la inițiativa ministrului Sebastian Burduja, ceea ce înseamnă practic continuarea activității muzeului tehnic din Parcul Carol.
În prezent, Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este administrat de Electrica Serv, filială a Societății Energetice Electrica.
Dimitrie Leonida s-a inspirat în realizarea muzeului în perioada studiilor universitare efectuate la Școala Politehnică din Charlottenburg, în apropiere de Berlin, după ce a vizitat Muzeul Tehnic din München. Același muzeu german reprezintă și modelul actual pentru proiectul de modernizare și transformare într-un reper al Bucureștiului și al României.
Al doilea eveniment a fost lansarea cu succes a noii rachete Vega-C, lansatorul care va contribui la creșterea competitivității europene la nivel mondial.
Participarea României la acest proiect a fost deosebit de importantă. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială "Elie Carafoli" - INCAS a conceput şi proiectat macheta rachetei, utilizând senzori multipli. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice şi aeroacustice în tunelul său trisonic la viteze cuprinse între Mach 0,5 şi Mach 3,5. Echipa de Experţi Atos din România a avut o contribuţie semnificativă la sistemul de transport spaţial Space Rider, care va fi integrat pe Vega-C, prin implementarea unui echipament electric de sprijin la sol - Electrical Ground Support Equipment, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI dezvoltă un stand de testare a turbopompei de oxigen lichid pentru Vega-E. Steagul României s-a aflat pe corpul rachetei, alături de alte douăsprezece state europene.
În planul relațiilor externe, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, a avut întâlniri cu ambasadorii Republicii Moldova, Coreei de Sud, Quatarului și Republicii Irlanda.