Planul Național de Redresare și Reziliență al României
Pilonul III. Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice.
Componenta C9. SUPORT PENTRU SECTORUL PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE
Atragerea resurselor umane de excelență pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice fundamentale din România și promovarea cercetării fundamentale în scopul încurajării formării resursei umane competente pentru a echilibra investiţia în infrastructuri de cercetare şi pentru a creşte capacitatea instituţională de absorbţie a fondurilor europene, respectiv stimularea parteneriatelor internaţionale instituţionale.
Dezvoltarea cercetării fundamentale românești prin atragerea şi implicarea cercetătorilor din străinătate în proiecte cu impact asupra creşterii vizibilității internaționale sitemului naţional CDI reflectat prin creşterea numărului de publicaţii cu înalt impact internaţional, precum şi prin creşterea numărului de cereri de brevete/brevete EPO, USPTO, JPO sau obținute în alte ţări UE şi OECD.
Identificarea, susţinerea şi dezvoltarea echipelor de cercetare pentru a le permite să atingă, să menţină şi să consolideze masa critică necesară competitivităţii acestora pe plan internaţional.
Instrumentul de finanțare se adresează cercetătorilor posesori de certificate de excelență, cetățeni ai Uniunii Europene, la acțiunile Marie Sklodowska-Curie din Orizont 2020 și Orizont Europa, oferind acestora posibilitatea de a derula integral proiectul de cercetare în România, în instituțiile gazdă de cercetare-dezvoltare și inovare.
Susținerea financiară a cercetătorilor posesori de certificate de excelență la Acțiunile Marie Skłodowska-Curie din Programul Orizont 2020 și Orizont Europa.
Încurajarea mobilității cercetătorilor și sprijinirea acestora în dezvoltarea carierei lor.
Sporirea atractivității sistemului național de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI), orientând managementul organizațiilor de cercetare-dezvoltare (CD) spre rezultat.
Constă în înființarea și operaționalizarea a 8 centre regionale care să ofere orientare în carieră cercetătorilor, să promoveze profesia de cercetător și să creeze sinergii directe cu investiția I8. Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
Unul dintre obiective este crearea de condiții favorabile integrării cercetătorilor din afara României ce vin în organizații CDI din România pentru stagii de scurtă și lungă durată.