Păsările “Dodo” ale deltei noastre, pelicanii în toată splendoarea lor, atât de frumos surprinși de INCD “Delta Dunării”

 

Pelicanul comun, o specie rarǎ aflatǎ sub protecția legii, din  pǎcate într-o continua scǎdere, clocește în colonii în deltǎ, pe plauri din  cele mai greu accesibile zone, formându-și cuiburi foarte apropiate  unele de altele. Incubația ouǎlelor cu aspect drǎguț și crețos dureazǎ  între 32 și 34 de zile, fiind asiguratǎ, pe rând, ca-ntr-o familie, de ambii  parteneri.

 Toamna și iarna, pelicanii stau pe coasta Asiei, dar vara devin atracția  Deltei Dunǎrii, fiind oaspeți de onoare ai acesteia, impresionând cu talia  lor, grație cǎreia, de altfel, pelicanul este una dintre cele mai mari pǎsǎri  zburǎtoare de pe glob, alǎturi de albatros și pelicanul creț.

 Cercetǎtorii din deltǎ au pus în evidențǎ caracterul fluctuant al  pelicanilor din Delta Dunǎrii, înregistrând chiar un maxim de 19.000 de  perechi în anul 2016. Schimbǎrile climatice frecvente și disponibilitatea  hranei și a locurilor de cuibǎrit, determinǎ toate aceste fluctuații, așa se  face cǎ, într-un colț de deltǎ, într-o zonǎ izolatǎ şi chiar inaccesibilǎ din  partea de nord a rezervaţiei, pe lacul Hrecisca, se aflǎ cea mai mare  colonie de pelicani comuni din Europa.

 Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare  “Delta Dunǎrii”, deranjul și braconajul, asociat cu degradarea zonelor  umede şi pierderea teritoriilor de cuibǎrit, constituie principalele  ameninţǎri pentru aceastǎ atât de frumoasǎ și rarǎ specie.

 

Modificat la: 2022-08-23 09:58:00
e-Cerere 544
e-Petiție