Pelicanul comun, o specie rarǎ aflatǎ sub protecția legii, din pǎcate într-o continua scǎdere, clocește în colonii în deltǎ, pe plauri din cele mai greu accesibile zone, formându-și cuiburi foarte apropiate unele de altele. Incubația ouǎlelor cu aspect drǎguț și crețos dureazǎ între 32 și 34 de zile, fiind asiguratǎ, pe rând, ca-ntr-o familie, de ambii parteneri.
Toamna și iarna, pelicanii stau pe coasta Asiei, dar vara devin atracția Deltei Dunǎrii, fiind oaspeți de onoare ai acesteia, impresionând cu talia lor, grație cǎreia, de altfel, pelicanul este una dintre cele mai mari pǎsǎri zburǎtoare de pe glob, alǎturi de albatros și pelicanul creț.
Cercetǎtorii din deltǎ au pus în evidențǎ caracterul fluctuant al pelicanilor din Delta Dunǎrii, înregistrând chiar un maxim de 19.000 de perechi în anul 2016. Schimbǎrile climatice frecvente și disponibilitatea hranei și a locurilor de cuibǎrit, determinǎ toate aceste fluctuații, așa se face cǎ, într-un colț de deltǎ, într-o zonǎ izolatǎ şi chiar inaccesibilǎ din partea de nord a rezervaţiei, pe lacul Hrecisca, se aflǎ cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa.
Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare “Delta Dunǎrii”, deranjul și braconajul, asociat cu degradarea zonelor umede şi pierderea teritoriilor de cuibǎrit, constituie principalele ameninţǎri pentru aceastǎ atât de frumoasǎ și rarǎ specie.