Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Științe Biologice este un institut care funcționează ca o rețea națională, cu sediul central în București, filiale în Cluj Napoca, sucursală în Piatra Neamț și puncte de lucru la Murighiol, Constanța și Curtea de Argeș, desfășurând activități de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer de cunoaștere în domeniul științelor vieții.
Ideea formulării unor produse de uz cosmetic pe bază de colagen care să includă și compuși activi cu rol regenerant nu e născută din neant. Crema pe bază de colagen, produsul prezentat și la stand, are la bază rezultatele unor cercetări desfășurate de-a lungul multor ani, unele dintre ele fiind brevetate.
Cercetările efectuate la Institut au vizat atât extracția de colagen în care experiența îndelungată a cercetătorilor de aici a fost definitorie, cât și recuperarea de compuși valoroși, cum sunt vitaminele sau antioxidanții, prin valorificarea superioară a subproduselor vegetale.
Istoria utilizării colagenului, acidului hialuronic și a extractelor din plante pentru diverse formulări de uz cosmetic sau reparator se îngemănează cu evoluția Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Științe Biologice, produsele pe bază de colagen fiind realizate pe întreg parcursul celor 25 de ani ai acestuia.
Crema cosmetică cu rol epitelizant are în compoziție 12.5% colagen, 12.5% ulei de măsline, 26% alcool cetilic si cetaceum, 15% unt de cacao, 1.5% vitamina A recuperată din subproduse vegetale , 1.5% vitamina E recuperată din subproduse vegetale, 15.5% lanolină, 6.5 % lanolină, restul fiind reprezentat de esența de parfum. Crema, produsă în prezent la scală de laborator, este rezultatul eforturilor și entuziasmului cercetătorilor din departamentele Institutului, care și-au dorit să vadă rezultate palpabile ale cercetării, care pot fi propuse pentru utilizare tuturor celor din jur.
Usoară, fină, fără a lăsa tenul încărcat de grăsime, crema a fost testată atât din punct de vedere al cito-toxicității, dovedindu-se sigură, cât și din punct de vedere al efectului antioxidant, fiind astfel obținute dovezi pentru efectele sinergice ale componentelor, dovezi care sunt confirmate și de reacțiile doamnelor care au testat efectele acesteia și care se declară satisfăcute de rezultat.
Misiunea cercetătorilor de aici este asumată prin procesul de integrare a cercetării instituționale inter-disciplinare pe cele trei direcții principale: biomedicină/sănătate, agricultură, nutriție si siguranță alimentară, mediu si biodiversitate și asigurarea trans-disciplinarității de către cele patru domenii complementare, bioanaliză, bioinformatică, biotehnologii și bioproduse, respectiv cercetări în medii extreme.
Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Științe Biologice contribuie, prin cooperarea cu parteneri locali și internaționali, la înțelegerea proceselor vieții și la furnizarea de soluții sustenabile pentru provocările generate de problemele de mediu, sănătate, diminuarea resurselor naturale și alimentație.