Masa rotundă ministerială: Consolidarea unui viitor digital mai bun pentru toți 25 septembrie 2022

 

 

Astăzi, 25 septembrie, în marja celei de-a 21-a Conferințe Plenipotențiare a ITU 2022, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România a găzduit un eveniment la nivel ministerial, dedicat viitorului digital.

 

 

Oficiali la nivel înalt din 53 de state membre ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, reprezentând toate regiunile lumii, s-au întâlnit la București pentru a creiona o viziune comună de salvgardare a erei tehnologice pentru generațiile actuale și viitoare.

 

Rezultatul discuțiilor îl reprezintă Declarația de la București privind „Construirea unui viitor digital mai bun pentru toți”, un apel la acțiune în 10 puncte pentru identificarea unei modalități de accelerare a progresului și a unei reconstrucții digitale mai bune.

 

Pornind de la obiectivele incluse în agenda digitală a Organizației Națiunilor Unite, lansată odată cu aniversarea a 75 de ani de la înființarea ONU, masa rotundă ministerială a fost o bună oportunitate de a explora perspectivele guvernului cu privire la construirea unei societăți digitale centrate pe om.

 

Această masă rotundă ministerială, organizată de gazda Conferinței Plenipotențiare in ajunul PP-22, este o reuniune importantă”, a declarat Secretarul General al ITU, Houlin Zhao. „Se transmite mesajul puternic că împreună, țările pot largi raza de acțiune a tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, pot îndeplini obiectivele Agenda ITU Connect 2030 și pot accelera procesul de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Este o contribuție importantă la Global Digital Compact propus de Secretarul General al ONU”.

 

Digitalizarea are un rol important în ceea ce privește bunăstarea tuturor straturilor societății. În vastul fenomen al globalizării, noile tehnologii digitale pot oferi soluții eficiente la nevoile pe termen lung și pot produce schimbări fundamentale în tiparele de comunicare și relaționare între oameni. O lume întreagă de posibilități se află în fața noastră, dar, mai ales, calea către o cunoaștere globală și o societate digitală. A fost o onoare să avem atât de mulți reprezentanți la nivel înalt în România și acest eveniment este în mod clar o dovadă a interesului nostru profund în domeniu.”, a declarat Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

Declarația de la București promovează acțiuni concrete care vor face față provocărilor ulterioare legate de accelerarea digitalizării și creează o platformă de cooperare între state în contextul complexității schimbărilor tehnologice rapide care afectează aproape toate domeniile economiei, societății și culturii.

 

În același timp, discuția a acoperit aspectele secundare ale digitalizării, dar având aceeași importanță. Viitorul este digital și, pentru a profita de transformarea digitală, este obligatoriu să ne recalibrăm valorile și acțiunile pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Națiunilor Unite în Agenda 2030 și nu numai. De aceea, Declarația de la București reflectă angajamentul tuturor guvernelor deși crește eforturile de combaterea a crizei climatice folosind tehnologiile informației și comunicațiilor (ICTs)

 

 

pdf Declarația de la București

 

 

Modificat la: 2022-09-25 14:56:00
e-Cerere 544
e-Petiție