Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Chimico – Farmaceutică - ICCF București a încheiat luna trecută activitățile de implementare a proiectului “Noi tehnologii și produse pentru sănătate”, având ca obiectiv general transferul de cunoștințe teoretice, practice și de know-how de la ICCF București către IMM-uri cu profil de activitate în domeniul produselor sanogene.
Obiectivele specifice au constat în implementarea la beneficiarii economici de profil a Ofertei de expertiză a ICCF București, respectiv a unor produse și tehnologii de produse naturale și inovative demonstrate active prin cercetare științifică riguroasă, baza pentru produse sanogene din categoriile suplimente alimentare, fitodermatocosmetice și produse pentru igienă și curățenie.
Proiectul s-a realizat în contextul în care ICCF București are competența unică în România de a putea dezvolta un produs sanogen de tip medicamentos, de la obținerea ingredientelor active la analiza compozițională, atestată de Certificate de analiză și Specificații tehnice de produs și testarea farmaco-toxicologică a siguranței și eficacității acestuia prin studii adecvate preclinice in vivo și in vitro, cu formulare adecvată, în funcție de biodisponibilitatea compușilor activi, în scopul final al notificării ca produs nou pe piață, în conformitate cu legislația UE.
În cadrul proiectului, s-au realizat întâlniri cu specialiști de interes, au avut loc diverse evenimente și instruire de personal din cadrul Institutului în problematica brokerajului de tehnologii și a managementului de proiect. În același timp, s-au realizat peste 30 produse sanogene noi și inovative implementate la IMM-uri de profil și s-au facut 9 cereri de brevete de invenție rezultate din colaborarea cu IMM-urile partenere.
Pe lângă obținerea a 4 Contracte subsidiare de tip C cu 14 IMM-uri de profil, au fost încheiate și 11 Contracte subsidiare de tip D, care au vizat:
Proiectul “Noi tehnologii și produse pentru sănătate”, Acronim: INOVOPRODFARM, ID P_40_406, Cod SMIS 2014+:105542, Contract nr. 60/05.05.2016, a fost conceput și realizat în concordanță cu obiectivul Programului Operațional Competitivitate
Perioada de implementare a proiectului a fost de 72 luni, respectiv 5 septembrie 2016 - 30 august 2022, iar valoarea acestuia s-a ridicat la 16.019.298 lei, din care 13.308.798 lei a reprezentat valoarea asistenței financiare nerambursabile.
Material realizat cu sprijinul INCDCF ICCF București.