La începutul lunii septembrie, INCAS – Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” a participat la cel de-al 33-lea Congres al International Council of the Aeronautical Sciences (ICAS), care a avut loc la Stochkolm, în Suedia.
ICAS este o organizație non-guvernamentală fondată de renumitul inginer in domeniul aerospațial Theodore von Kármán în 1957, care facilitează și încurajează schimbul liber de informații privind cercetarea și tehnologia aeronautică la nivel global. ICAS sprijină profesioniștii în inginerie aeronautică, societăți și organizații asociate din aproximativ 30 de țări. În cadrul Congresului, au fost prezentate lucrări științifice din partea comunității de cercetare din întreaga lume, care au acoperit toate aspectele ingineriei aeronautice și tehnologiei precum și aplicarea lor atât în domeniul militar, cât și al aviației.
Toate lucrările prezentate au fost incluse în publicația electronică disponibilă la Congres, iar arhiva electronică ICAS, care conține peste cinci mii de documente, este disponibilă gratuit pentru comunitatea aeronautică mondială.
Din delegația Institutului au făcut parte dr. ing. Cătălin Nae, Presedinte și Director General, dr. fiz. Adriana Ștefan, Președintele Consiliului Științific INCAS și dr. ing. George Cătălin Cristea. Inginerii români au prezentat lucrarea științifică “Evaluarea Tribologică și Structurală a Rășinilor Epoxidice Imprimate 3D”, având ca autori pe G.C. Cristea, A. Ștefan, K. Krawczyk, Joanneum Research, Austria; C.-E. Pelin, S. Ilina.
Această lucrare își propune să investigheze comportamentul morfo-structural al rășinii epoxidice imprimate 3D, influențat de parametrii de imprimare, geometriile periodice ale materialelor reactive, după caracterizarea preliminară a proprietăților mecanice. Eșantioanele de testare din această lucrare au fost realizate folosind tehnologia de prototipare reactivă cu jet de cerneală. Probele supuse testelor tribologice au fost prototipate pornind de la un singur strat si ajungând la maximum 6 straturi. A fost analizat un lot de 6 probe cu geometrii periodice diferite, evaluându-se comportamentul materialului din punct de vedere structural.
Congresul ICAS 2002 de la Stockholm a fost găzduit de FTF - The Swedish Society of Aeronautics and Astronautics în colaborare cu INNOVAIR – The Swedish Strategic Innovation Programme for Aeronautics.
Material realizat cu sprijinul INCAS.