Lansarea primului volum din “Istoria Bibliotecii Academiei Române”, dedicat perioadei 1867-1885, aduce în atenție epoca de pionierat și, în același timp, de mare efervescență a constituirii și organizării după principii moderne a unei instituții cu menire națională, responsabilă de colectarea și conservarea în colecțiile sale a fondului național de manuscrise și tipărituri, care ilustrează istoria și cultura românească, precum și istoria și civilizația universală.
Produsul filatelic special dedicat evenimentului aniversar a ilustrat personalitatea lui Ioan C. Bianu, primul director al Bibliotecii Academiei Române, personalitate marcantă a culturii naționale. Sub conducerea sa, s-au realizat mari lucrări de bibliografie, între care primele trei volume din Biblioteca românească veche și Catalogul manuscriptelor românești.
Romfilatelia, prezentă la Conferința de lansare a cărții, în calitate de partener instituțional al Academiei Române, își continuă astfel misiunea sa permanentă de promotor al valorilor naționale, în semn de respect și prețuire față de acestea și de păstrare a identității naționale.
Evenimentul găzduit de Aula Academiei Române a reunit distinși participanți, precum Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care a susținut cuvântul de deschidere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și Director general al Bibliotecii Academiei Române, Mihai Busuioc, Președintele Curții de Conturi a României, Profesor Doctor Emil Constantinescu, Valer Dorneanu, fost președinte al Curții Constituționale a României, Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Director general al Muzeului Național al Literaturii Române, dar și reprezentanți ai domeniului cultural.
Sursa:Romfilatelia.