Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, IFIN-HH, s-au întâlnit zilele trecute în cadrul proiectului DORADIOS, cu colegii norvegieni de la Departamentul de Biologia Radiației (Cancer Research Institute, Norvegia) și cu cei francezi de la Laboratorul ARIA, UMR6252 CIMAP, CEA, Caen, Franța, pentru a discuta stadiul de dezvoltare al unor noi tehnologii pentru radiosensibilizarea glioblastomului.
Glioblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoră primară cerebrală care se dezvoltă din țesutul cerebral la adulți. Este clasificată de World Health Organisation ca grad IV, din păcate, cel mai agresiv tip de tumoră. Glioblastoamele cresc rapid și infiltrează țesutul cerebral învecinat. Ele pot apărea la orice vârstă, însă sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienţi cu vârste între 45 și 70 de ani. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni nu sunt cunoscute şi nici factorii de risc, însă există nenumărate studii în curs pentru identificarea acestora.
Echipa mixtă de cercetători și-a propus să identifice compusi chimici care să înhibe eficient repararea ruperilor în lanțul de ADN generate de radiație și să exploreze mecanismele moleculare ale acestei combinații (compusi chimici/radiatie) în celulele iradiate cu radiații cu transfer linear de energie (TLE) scăzut, versus TLE înalt, respectiv raze X, protoni si ioni de carbon. Cele două echipe și-au prezentat rezultatele obținute până în prezent în cadrul proiectului DORADIOS și au stabilit pașii ce urmează a fi parcurși.
Discutiile au fost urmate de o vizită în laboratoarele care gazduiesc echipamente de generare a radiațiilor ionizante utile în aceste studii, respectiv Tandetron 3MV, cyclotron TR19 si ELI-NP. Întâlnirea a inclus și o prezentare științifică susținută de către Dr. Randi Syljuåsen, directorul echipei norvegiene, în fața seminarului general al IFIN-HH la care au participat specialiști din diverse grupuri de cercetare ale Institutului.
Cercetătorii lucrează împreună în cadrul acestui proiect, având același scop, acela de a obține noi cunoștințe despre răspunsurile celulare la radiații, pentru a le folosi, în cele din urmă, la îmbunătățirea terapiei cancerului. Grupul se concentrează pe punctele de control pentru deteriorarea ADN-ului și procesul de reparare a ADN-ului ca răspuns la radiațiile ionizante.
“În radioterapia clinică, celulele canceroase sunt distruse în mare parte din cauza ruperilor duble în lanțul de ADN. Cu toate acestea, în unele cazuri, celulele tumorale pot supraviețui deteriorării, având în vedere repararea eficientă a ADN-ului. O strategie promițătoare pentru a ameliorarea tratamentului tumorilor radiorezistente este combinarea radioterapiei cu inhibitori ai reparării acestuia. Aici, voi discuta cum contribuie punctele de control ale ciclului celular la repararea ADN-ului și la radiorezistența tumorii și voi prezenta un plan la scară largă care vizează identificarea medicamentelor care inhibă repararea ADN-ului după deteriorarea acestuia de către radiații”, a declarat la începutul evenimentului Dr. Randi Syljuåsen.