Gogu Constantinescu, genialul savant român ce-a uimit lumea cu invențiile sale

 

Fiul lui Gheorghe P. Constantinescu, unul dintre cei mai buni profesori de matematică ai acelor vremuri, cum obișnuia să afirme mereu celebrul Țițeica, Gogu Constantinescu se naște în toamna lui 1881, cu 141 de ani în urmă, la Craiova și încă de foarte tânăr, are o fascinație pentru muzică. Așa începe, așadar, pregătirea științifică, încercând să asimileze teoria armoniei muzicale.

 



Gogu Constantinescu surprinde de-a lungul întregii sale vieți cu viziunea pe care-a avut-o și cu inventivitatea de care a dat dovadă, adunând până la sfârșitul vieții sute de brevete de invenție, patentate atât în țara noastră, cât și Statele Unite ale Americii și Europa.

 



Dispozitivul de perforare a rocilor, sistemul de sincronizare a mitralierelor cu elicele avioanelor de vânătoare folosite de britanici în Primul Război Mondial, un strămoș al transmisiei automate cu variație continuă de astăzi, utilizarea betonului armat, autor al unei științe noi, sonicitatea, care studiază transmiterea energiei prin însăși vibrațiile în corpurile fluide sau solide, sunt o parte dintre realizările cele mai cunoscute ale lui Gogu Constantinescu cu care acesta a uimit o lume întreagă.

 



Cele peste 100 de invenţii brevetate de inginerul român au fost grupate şi publicate în patru volume de Patent Office din Anglia, prin opera sa ştiinţifică şi tehnică, încadrându-se, astfel, pe plan mondial, în rândul celor mai valoroase personalități din domeniile mecanicii, electrotehnicii, energeticii şi căldurii, lăsând pentru o istorie întreagă o serie de importante și de necontestat descoperiri științifice, toate bazate pe cunoașterea temeinică a matematicii pure.

 



Gogu Constantinescu a devenit preşedinte de onoare al Societăţii inginerilor civili din Anglia şi a fost decorat de guvernul britanic, fiind considerat, în 1926, unul dintre cei 17 savanţi mari ai lumii moderne, alături de Einstein, Rutherford, Lord Kelvin, Graham Bell, Edison, J.J. Thomson sau Marie Curie.

 


 

Surse: Universul literar, dosaresecrete.ro.

 

Modificat la: 2022-10-11 11:02:00
e-Cerere 544
e-Petiție