Galera romană reconstruită în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes a intrat, la finalul săptămânii trecute, pe ultimul sector al croazierei de-a lungul Dunării, începută la izvoarele acesteia, în Germania, în luna iulie 2022.
Aventura pe segmentul românesc al Dunării a început la Chiciu, undeva în Călărași, următoarea destinație a fost comuna Izvoarele, în drumul ei, nava romană a ajuns la Rasova, loc în care echipajul navei și membrii echipei de proiect au organizat un eveniment de istorie vie, practic o reconstituire istorică a unei bătălii, după care galera și-a continuat drumul înspre Cernavodă, a trecut și prin Capidava, iar mâine, va ajunge la Hârșova. Drumul galerei romane și toate aceste inedite și interesante evenimente sunt realizate în cadrul proiectului transnațional Living Danube Limes, proiect în care Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism este partener.
Promovarea unei legături comune în regiunea Dunării prin intermediul moștenirii împărtășite de toate țările dunărene este scopul principal al acestui proiect. Moștenirea romană Dunărea Limes și Dunărea în sine, leagă Europa Centrală cu Europa de Sud-Est, iar Living Danube Limes va spori și mai mult această legătură prin evidențierea moștenirii comune și a potențialului pe care îl deține pentru dezvoltarea viitoare. Având în vedere acoperirea sa geografică, acest program extrem de complex oferă o dimensiune politică cooperării transnaționale, care este unică în Europa, înfruntând cu succes provocări precum asigurarea unor mecanisme bune pentru a contracta parteneri care primesc finanțare din diferite instrumente ale UE.
Navă mică care putea naviga în largul mării cu ajutorul vâslelor sau cu vela, atunci când împrejurările o îngăduiau, galera romană depindea exclusiv în înaintarea sa, de forța musculară, fiind urmașa directă a vaselor folosite de greci și de fenicieni. Spre sfârșitul orânduirii sclavagiste, galera romană avea să devină o navă de luptă mult mai bună decât străbunele sale feniciene, pentru ca astăzi să devină, simbolic, o punte de legătură pentru țările traversate de al doilea cel mai lung fluviu din Europa.
Detalii: https://www.interreg-danube.eu/