Viitorul digital european va crește transparența și va apăra valorile democrației

 

 

În perioada 3-4 noiembrie, Bogdan Dumea, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a participat la conferința internațională UE Safe and Inovative Digital Future, organizată la Praga.

 

 

Am fost onorat să reprezint România și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării la acest eveniment, punctul culminant al #SăptămâniiDigitaleCehe. Pe parcursul a două zile pline, în centrul atenției au fost lumea digitalizării, securitatea cibernetică, noile tehnologii, viitorul internetului și educația digitală.  M-am bucurat să-l am ca partener de dialog pe Ivan Bartoš, viceprim-ministru pentru Digitalizare și ministrul Dezvoltării Regionale din Cehia. Discuțiile au fost axate în principal pe securitatea cibernetică, care este una dintre prioritățile Președinției cehe și asigurarea securității lanțurilor de aprovizionare esențiale, nu doar în contextul crizei din Ucraina”, a declarat, la finalul conferinței, Bogdan Dumea.

 

 

Discuțiile purtate cu ocazia #SăptămâniiDigitaleCehe au arătat că accentul la nivel european se va pune în viitor pe dezvoltarea în siguranță a inteligenței artificiale și pe manipularea datelor în interiorul și în afara Uniunii Europene. De asemenea, sunt vizate infrastructura critică, promovarea și împărtășirea noilor tendințe în tehnologii inovative și aditive, Smart Factory, Industry 4.0. 

 

 

Spațiul cibernetic este fără frontiere, deci trebuie să găsim soluții comune la nivel internațional. Este momentul să investim în măsuri adecvate pentru a ne proteja infrastructura și a gestiona corect amenințările, astfel încât statele europene împreună cu cetățenii și antreprenorii să poată lua măsuri comune pentru a obține o strategie cibernetică eficientă. La finalul acestor zile rămâne o  idee foarte clară, aceea că există două viziuni concurente asupra viitorului digital. Una vizează utilizarea tehnologiilor digitale pentru a limita libertățile și pentru a consolida regimurile autoritare, iar a doua, cea europeană urmărește ca revoluția digitală să crească transparența la nivelul societății, să încurajeze inovația și dezvoltarea economică, să apere drepturile cetățenilor și  valorile democrației”, a adăugat Dumea.

 

 

 

Modificat la: 2022-11-07 11:04:00
e-Cerere 544
e-Petiție