Sebastian Burduja: România are, prin structură, înclinația de a fi în avangarda omenirii

 

 

Marţi, 8 noiembrie, la Camera Deputaților, a avut loc evenimentul ”România Viitorului - Automatizare şi viitorul Muncii”.

 

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a fost prezent la conferință alături de reprezentanți din mediul academic din Cluj Napoca şi București, din industria de profil, de europarlamentarul Victor Negrescu, de președintele ANCOM, Vlad Stoica, parlamentari, oficiali guvernamentali şi alţi actori relevanţi în domeniu, inclusiv reprezentanţi ai fundaţiei UIPath. Gazda evenimentului a fost deputatul George Tuță, chestorul Camerei Deputaților.

 

Categoric, viitorul este un drum cu un singur sens – înainte. România nu are altă variantă. (…) Am observat în ultima vreme că atunci când se abordează acest subiect, este mai degrabă din perspectiva unor politicieni politruci care exploatează temerile oamenilor: „Vă veți pierde locurile de muncă, veţi fi controlaţi de „Big brother”, de marele sistem din umbră, nu vă puneţi datele în cloud, veţi fi înlocuiţi de roboţi” şi aşa mai departe. Există un mare risc ca discursul public să fie monopolizat, să fie controlat de cei care utilizează acest resort al fricii pentru a câştiga capital politic. Procesele de transformare a economiei, a societății, prin automatizare, prin robotizarea proceselor repetitive, de fapt îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi, aceste procese nu vor avea succes decât atunci când vor fi susţinute real de la nivelul societăţii. Ele trebuie simţite şi cerute de către fiecare român, ca parte a unui proces de modernizare firesc, necesar. România are, prin structură, înclinaţia de a fi în avangarda omenirii. Cred că lumea va fi cucerită de către cei care merg înainte”, a menționat ministrul Burduja în discursul susținut în cadrul evenimentului.

 

La finalul discuțiilor de ieri, participanții au constatat necesitatea unei abordări integrate a subiectelor legate de muncă şi tehnologii, iar reprezentanţii mediului privat au propus ca Parlamentul să fie spaţiul de lucru. În acest sens ar putea fi înfiinţată o Comisie specială a Camerei Deputaţilor pentru Automatizare şi Viitorul Muncii.

 

 

 

Modificat la: 2022-11-09 12:31:00
e-Cerere 544
e-Petiție