Cercetarea experimentală a INCDT Comoti premiată la PRO INVENT 2022

 

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare Comoti se evidențiază prin contribuțiile la nivel european privind dezvoltarea componentelor de aviație de ultimă generație. "Standul Mobil de Testare Ventilatoare pentru Motoare Turbofan", având Brevetul RO 133517 B1/29.04.2021, a fost invenția cu care COMOTI a participat la Salonul Pro Invent 2022, câștigând medalia de aur.

 



Prin bancul mobil de testare, proiectat la scară redusă, dedicat pentru cercetarea experimentală a unei trepte de rotor de ventilator, cu pas fix sau pas variabil, pentru motoare turbofan, se determină performanțele treptei, precum debitul de aer, gradul de comprimare, lucrul mecanic, randamentul și forța de tracțiune, în vederea optimizării treptei de ventilator pentru reducerea consumului de combustibil al motorelor turbofan. Analiza regimurilor de lucru al acestui tip de motor este realizată printr-o lege de cacrateristică mașinilor cu palete numita lege de similitudine. Conform configurației constructive a standului, ventilatorul este antrenat de motorul electric, iar pentru a analiza modul de lucru al motorului, care funcționează cu combustibil de aviație, se transpun parametrii motorului electric precum tensiune și curent, în parametrii motorului turbofan, astfel tensiunea motorului electric reprezintă turația motorului turbofan, iar intensitatea motorului electric reprezintă debitul de combustibil consumat.

 

 

Având în vedere cele menționate, invenția, prin configurația sa tehnică, permite testarea, la scară redusă, diferite geometrii de rotori de ventilator care sunt în serviciu pe motoare turbofan actuale, dar și rotori de ventilatori prototip, datorită raportării dimensiunilor ventilatorului doar la diametrul de vârf fix al canalului de lucru și ajustarea diametrului de bază al canalului de lucru în funcție de diametrul de bază al rotorului de ventilator.

 



Institutul COMOTI este singura unitate specializată din România care integrează activităţile de cercetare ştiinţifică, proiectare, producţie, experimentare, testare, transfer tehnologic şi inovare în domeniul turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale cu turbină cu gaze şi maşinilor paletate de turaţie înaltă.

 

 



 

Standul Mobil de Testare Ventilatoare pentru Motoare Turbofan

 

Sursa: INCDT COMOTI

Modificat la: 2022-12-21 10:40:00
e-Cerere 544
e-Petiție