Diversitatea genetică a plantelor pe care le cultivă Institutul Național de Cercetare Dezvoltare - Agricolă Fundulea pentru diverse destinații, denumite resurse genetice vegetale pentru alimentație și agricultură, reprezintă fundamentul producției alimentare, baza pentru securitatea și siguranța alimentară și, în același timp, a dezvoltării economice. Ele constituie o resursă importantă pentru cercetători și amelioratori, care foloseasc această diversitate pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii. În esență, resursele genetice vegetale reprezintă seminţe ce provin de la varietăţi locale în pericol de dispariţie şi care sunt utile în crearea soiurilor şi hibrizilor noi, fiind esenţiale pentru o agricultură durabilă şi securitate alimentară.
Volumul de material genetic din colecțiile Institutului cuprinde în prezent un număr de peste 9800 de probe, ponderea fiind deținută de speciile grâu (16%), floarea soarelui (13%) și porumb (11%). La grâul de toamnă numărul probelor este de 1737 genotipuri și 555 linii dublu haploide mutante și mutante recombinante de grâu, acestea fiind stocuri genetice care au fost obținute la grâu prin mutageneză, urmată de metoda biotehnologică Zea, iar la triticale 593 probe, tipice de toamnă și de primăvară. Orzul de toamnă și de primăvară are o pondere de 8% și cuprinde 1736 probe. În colecții sunt păstrate 833 probe porumb, 255 probe sorg și 1161 probe de floarea soarelui (linii, hibrizi, specii sălbatice anuale și perene).
De asemenea, la Fundulea, se păstrează un număr de 1046 de probe de lucernă, provenind din 64 de țări de pe toate cele șase continente, leguminoasele pentru boabe care cuprind 637 probe de soia, 308 probe de fasole și 610 de mazăre (de toamnă și primăvară). Colecția de in de ulei și fibre de la INCDA Fundulea este constituită din 508 linii ameliorate, 13 soiuri franțuzești, 15 soiuri românești de in de și 5 soiuri de in de fibre, iar pe lângă aceasta, cele mai valoroase plante medicinale și aromatice, atât autohtone cât și specii din alte regiuni geografice aclimatizate local. Colecția cuprinde 77 specii perene, 8 specii bienale și 35 specii anuale.
Valoarea adăugată pentru colecția de la Fundulea este adusă de soiurile românești deținute (30 de soiuri din 18 specii) precum și de cele 21 de populații locale din diferite specii. Pe baza acestor resurse genetice vegetale, la INCDA Fundulea au fost create din 1957 și până în prezent aproximativ 400 de soiuri și hibrizi, dintre care unele creații se regăsesc în listele oficiale din străinătate.
Material realizat cu sprijinulINCD FUNDULEA.