Elisa Leonida Zamfirescu, un salt uriaș peste timp

 

 

La 10 noiembrie s-au împlinit 135 de ani de la nașterea la Galați, a celei care a fost prima femeie inginer din Europa și care timp de 42 de ani a condus laboratoarele Institutului Geologic și ale Comitetului Geologic. Încă din liceu și-a format un ideal din a deveni inginer chimist, ideal pe care l-a urmărit cu perseverență până la realizare. Nepoată de inginer, cu un frate mai mare tot inginer electrician, Elisa Leonida a avut ambiția să demonstreze că și fetele pot îmbrățișa o carieră tehnică, însă, din cauza prejudecăților acelor vremuri, nu a fost admisă ca studentă la Școala de poduri și șosele, actuala   Școală Politehnică. Pleacă la Berlin, la școala de la Charlotenburg unde devine prima studentă, devenind astfel prima femeie inginer din Germania, din Europa și implicit din țara noastră, unde avea să-ți desfășoare activitatea profesională.

 

 

Reîntoarsă în țară este angajată la Institutul Geologic, inițial ca asistentă extrabugetară, iar în timpul primului război mondial, cu riscul vieții, merge pe front unde își desfășoară o intensă activitate în cadrul organizației Crucea Roșie. În 1920 se întoarce la Institut unde, sub conducerea sa, laboratoarele au realizat un volum de 85 000 de analize, elaborând acolo metode noi de analize și studii având ca scop cunoașterea bogățiilor subsolului țării noastre. Se preocupă toată viața de analize de ape potabile și minerale, de petrol și gaze, de cărbuni, bitumine solide, de roci de construcție și de prepararea  minereurilor. Studiază și redactează, în egală măsură, normele și standardele de stat pentru analize, specialiștii care aveau nevoie de ajutorul ei, găsind-o în Institut de dimineața până seara târziu.

 


Pasionată și extrem de dedicată, Elisa Leonida dă în timpul vieții o importanță deosebită formării personalului, ocupându-se atât de tinerii chimiști, cât și de laboranți și muncitori, contribuind fără echivoc la ridicarea nivelului acestora științific, face parte din Asociația Internațională a Femeilor Universitare, aducând și aici o contribuție majoră și de neuitat în ceea ce privește promovarea activității femeilor din România. La împlinirea a 131 de ani de la nașterea sa, compania Google a marcat și a omagiat-o pe Elisa Leonida Zamfirescu printr-un doodle special pe care miliarde de oameni l-au văzut, doodle ce a rulat pe prima pagină a motorului de căutare  în 22 de țări.  

 

 

 

 

Sursă: IGR. Sursa foto: Google.
 

Modificat la: 2022-11-29 11:11:00
e-Cerere 544
e-Petiție