“Ora de bun gust” cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București

 

 

În diabetul zaharat, dieta este un mijloc terapeutic major şi o formă specială de alimentaţie, în care hrana este adaptată tulburărilor metabolice ale bolii. Restricţia faţă de consumul de zahăr impusă diabeticilor generează, de multe ori, o dorinţă excesivă de a încălca această interdicţie alimentară. Pentru a preveni acest fenomen, realizarea de produse dietetice care să-şi păstreze gustul de dulce, fără a modifica echilibrul glicemic al pacienţilor diabetici, este de un real interes.

 Venind în întâmpinarea acestor nevoi, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, care își desfășoară activitatea în 9 laboratoare, 3 stații de experimentări pilot şi 2 compartimente specializate pentru proiecte tip acţiuni suport şi Long life Learning, a creat un produs special, cu o compoziție care are în vedere scăderea indicelui glicemic și creșterea capacității antioxidante a acestuia, pe de o parte, și realizarea unui sortiment de corn cu gem, având calități senzoriale superioare, asemănătoare cu cel al cornului cu gem convențional, realizat cu zahăr, pe de altă parte.

 


De remarcat este utilizarea în compoziția produsului a unor ingrediente cu un conținut ridicat în fibre: făină integrală de grâu (16,5%), miez de nucă măcinat (7,3%), făină din tuberculi de topinambur (8,2%), gem din tuberculi de topinambur și mere, hipoglucidic (9,3%). Fibrele au un efect hipoglicemiant, prin scăderea absorbţiei glucidelor şi întârzierea evacuării gastrice. Totodată, datorită faptului că produc o saţietate precoce, fibrele ajută în reducerea aportului alimentar, fiind benefice în dietele hipocalorice, recomandate în dieta pacienților diabetici, care în foarte multe din cazuri sunt și obezi.

 „Cornul cu gem din tuberculi de topinambur și mere, hipoglucidic, cu potențial antioxidant” este adecvat dietei diabetice, are o compoziție originală, ingredientele utilizate îi asigură un conținut redus de glucide și, nu în ultimul rând, prezintă un gust dulceag, cu aromă de scorțișoară și miros plăcut. Ca o recunoaștere a meritelor cercetătorilor din cadrul IBA București, acest produs a câștigat recent Premiul “Gustul ales” 2022 la competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" - Gustul Ales, ediția 7, eveniment care a adus în atenția consumatorilor produse de calitate, ingrediente speciale și tehnologii inovatoare.

 

 

 

Material realizat cu sprijinul IBA București.


 

Modificat la: 2022-12-22 09:47:00
e-Cerere 544
e-Petiție