“De fiecare dată când am o problemă științifică dificilă care necesită multă răbdare, competență, abilitate experimentală și meticulozitate, mă adresez domnului Proca. Iar el, de fiecare dată, răspunde cu soluții care îmi convin, mă satisfac și totdeauna furnizează rezultate precise. Voi românii puteți fi mândri de-a avea un cercetător științific de valoarea domnului Proca”, declara Marie Curie despre marele savant, fizicianul care a elaborat teoria mezonică a forțelor nucleare și ecuațiile ce-i poartă numele. Atras de fizica teoretică, Proca pleacă la Paris unde frecventează și termină Facultatea de Științe de la Sorbona, primind chiar din mână distinsei Marie Curie diploma de licențiat în științe, care îl și angajează ca cercetător la Institutul Radiumului, în 1925. La scurt timp, grație calităților sale, ajunge colaboratorul lui Paul Langevin, Marie Curie, Jean Perrin și al altor mari fizicieni.
Între anii 1933 și 1939 își stabilește ca direcție de cercetare fotonul și ecuațiile lui Maxwell, o legătură între teoria electromagnetică și cea cuantică a fotonului. Ca o încununare a studiilor, cât și a cunoștințelor sale asupra electronului și fotonului și, generalizând ecuațiile lui Maxwell în vid, Proca ajunge să elaboreze teoria care i-a adus consacrarea definitivă, „Ecuațiile Proca”, acele ecuații relativiste ale câmpului vectorial bozonic. Descoperirea acestora l-au ajutat să demonstreze, teoretic, existența mezonilor. Când s-au demarat discuțiile pentru înființarea CERN-ului de la Geneva, a asistat ca observator la Consiliul reprezentanților. Este interesant de observat că singurii teoreticieni francezi angajați la CERN în 1954 proveneau dintre tinerii care frecventaseră seminarul lui Proca.
Este răpus de cancer la vârsta de 58 de ani, nu înainte de a mai scrie un articol științific, în octombrie, cu numai două luni înainte să moară, pe 13 decembrie 1955. Anii trec, însă operele științifice ale lui Alexandru Proca și, cu atât mai mult ecuațiile ce-i poartă numele, nu numai că nu sunt uitate, ci câștigă o nouă valoare și strălucire prin strădaniile multor fizicieni teoreticieni care le dezvoltă și le aprofundează sensurile.
În prezent, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE - CA, un institut de top în cercetarea și inovarea românească, găzduiește Centrul Alexandru Proca, oferind cadrul perfect orientării și inițierii în domenii ale cunoașterii, cu acces în elita științei mondiale. Centrul urmărește atragerea de cercetători tineri cu activitate ştiinţifică şi tehnică cunoscută în mediul ştiinţific naţional și internațional şi se adresează tuturor elevilor de colegiu cu performanţe şcolare deosebite care doresc să beneficieze de o pregătire suplimentară în domeniul cercetării ştiinţifice. Centrul Alexandru Proca a obtinut recunoasterea la nivel naţional și internațional prin numeroasele premii la concursurile naţionale și internaţionale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, precum ROSEF și Intel ISEF.
Sursă articol: InstitutulCultural Român.